Στις ΗΠΑ, η συζήτηση δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς εμφανίζονται κατά καιρούς διάφορες ομάδες ή μεμονωμένοι «αποσχιστές» που θέτουν το ζήτημα και συγκεντρώνουν υπογραφές – παρά την κατηγορηματική αρνητική θέση των συνταγματολόγων.
Για πρώτη φορά όμως, τα τελευταία χρόνια, επανέφερε το ζήτημα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τέξας και μάλιστα, μετά το πολιτειακό συνέδριό του. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Τέξας, συζήτησαν το θέμα στο συνέδριό τους πριν από λίγες ημέρες και κατέληξαν πως για αυτούς ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ετσι, λοιπόν, υποστήριζαν σε διακήρυξή τους ότι «το Τέξας διατηρεί δικαίωμα απόσχισης από τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να διενεργηθεί σχετικό δημοψήφισμα το 2023». Ταυτόχρονα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τέξας ζήτησε από τη γενική εισαγγελία της πολιτείας να εξετάσει τη δίωξη της εκλογικής νοθείας.
Αρκετοί πολιτικοί του Τέξας υποδαυλίζουν τέτοιες θέσεις. Πριν από λίγους μήνες, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, δήλωσε ότι το Τέξας μπορεί να αποσχιστεί «αν η κατάσταση στις ΗΠΑ γίνει απελπιστική», σημειώνοντας ότι η πολιτεία είναι πλούσια και μπορεί να επιβιώσει μόνη της μακριά από την κεντρική εξουσία! «Παίρνουμε τη NASA, το στρατό, το πετρέλαιο», είχε πει ο Κρουζ.
Πριν από δέκα χρόνια ένας νεαρός φοιτητής, ο Μίκα Χερντ, ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια διακήρυξη ανεξαρτησίας του Τέξας, καλώντας το Λευκό Οίκο να επιτρέψει την απόσχιση της πολιτείας. Ο νεαρός φαινόταν γραφικός, ωστόσο, συγκέντρωσε 120.000 υπογραφές, υποχρεώνοντας τον τότε πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να του απαντήσει. Αν και το Τέξας είναι μια πολιτεία, της οποίας οι κάτοικοι έχουν συγκεκριμένες απόψεις για πολλά κοινωνικά ζητήματα και θεωρείται φυσικό να υπάρχουν τέτοιες φωνές, ωστόσο, δεν είναι η μόνη όπου ακούγονται φωνές απόσχισης – συμβαίνει και σε άλλες πολιτείες και συνήθως οι αποσχιστές ανήκουν στην πιο συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Οι πιο έντονες αιτιάσεις καταγράφονται στις νότιες πολιτείες -Τέξας, Αριζόνα, Λουϊζιάνα- και προέρχονται κυρίως από νεαρούς.