ΑΥΤΗ η νέα πραγματικότητα οφείλει να μας κάνει να σκεφτούμε διπλά, το πού βρισκόταν η Ελλάδα το 2019, πού βρίσκεται σήμερα και πού μπορεί και πρέπει να φτάσει στην αυγή της νέας δεκαετίας. Προφανώς και δεν έχουμε γίνει… Σκανδιναβία -αφήστε που πλέον και αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα-, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από πέντε χρόνια, ύστερα από την τραγικά αποτυχημένη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΥΠΑΡΧΕΙ, λοιπόν, γκρίνια για την κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας και άλλων προβλημάτων της καθημερινότητας. Το 41% των εθνικών εκλογών έγινε 28% στις ευρωεκλογές, καθώς οι πολίτες, μέσω της μεγάλης αποχής, έστειλαν τα μηνύματά τους. Πρέπει, όμως, να δούμε την πραγματικότητα. Με ρεαλισμό, χωρίς κομματικά πάθη και ψεκασμένες συνωμοσιολογίες. Καταργήθηκαν και μειώθηκαν δεκάδες φόροι και εισφορές, που είχαν επιβληθεί ή αυξηθεί στη μνημονιακή εποχή. Αυξάνονται κάθε χρόνο οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Οι επενδύσεις και η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η ανεργία έχει πέσει από το 17,5% στο 9,8%. Αυξήθηκαν, ύστερα από 14 χρόνια, και οι αποδοχές στο Δημόσιο. Γίνονται προσλήψεις στο Δημόσιο, μόνο στα σχολεία έχουν διοριστεί πάνω από 38.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Το Δημόσιο ψηφιοποιείται βάζοντας τέλος στις ανούσιες ουρές γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας. Η ανύπαρκτη Πολιτική Προστασία απέκτησε υπόσταση. Θεσμοθετήθηκαν τα μη κρατικά ΑΕΙ. Προχωράει ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων. Κατασκευάζονται εκατοντάδες μικρά και μεγάλα δημόσια έργα σε κάθε γωνιά της χώρας. Ολοκληρώνονται, επιτέλους, το Κτηματολόγιο, οι Δασικοί Χάρτες και τρέχουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Προχωράει ο πράσινος μετασχηματισμός της χώρας και η υπό χρεοκοπία -επί ΣΥΡΙΖΑ- ΔΕΗ αποτελεί πλέον ισχυρό ενεργειακό παίκτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με υπερσύγχρονα πλοία όπως οι Belh@rra και αεροσκάφη όπως τα Rafale και τα F-35. Και πολλά ακόμα.
ΕΙΝΑΙ όλα αυτά αρκετά; Οχι, απαιτούνται ακόμα περισσότερα. Αλλά μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όλα τα παραπάνω θα είχαν γίνει, αν δεν κυβερνούσε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη; Καλό είναι, λοιπόν, να υπάρχει κριτική για αστοχίες και δυσλειτουργίες, αλλά έως την καταστροφολογία υπάρχει μια τεράστια απόσταση, που δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε αυτά τα 5 χρόνια. Το στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στην επόμενη τριετία να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Γιατί στόχος πρέπει να είναι, ύστερα από 5+3 χρόνια διακυβέρνησης, να έχουν μπει οι βάσεις για την Ελλάδα του 2030. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει. Τα «θαύματα» της μίας ημέρας τα είδαμε το 2015. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Το χτίσιμο μιας νέας Ελλάδας απαιτεί χρόνο και υπομονή.