Η παραδοσιακή ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τραμπ, που επαναλαμβάνεται, ανά τετραετία, την 20ή Ιανουαρίου;
Το τελετουργικό, η τήρηση του πρωτοκόλλου προσέλευσης των πρώην προέδρων και των καλεσμένων;
Η σημαίνουσα διαδικασία ορκωμοσίας στη Βίβλο και το Σύνταγμα, ώστε ο Τραμπ να συνεχίσει τη μακρά αμερικανική παράδοση;
Ηταν μάλλον λόγος μισαλλοδοξίας και υφέρπουσας εκδικητικότητας. Οι μεγαλόστομες υποσχέσεις του Τραμπ απευθύνονταν όχι προς τον αμερικανικό λαό, αλλά προς τους οπαδούς του για «τη χρυσή εποχή» που σηματοδοτεί η νέα θητεία του. Αυτές διαδέχονταν έμμεσες απειλές προς όμορα και ανεξάρτητα κράτη, που μάλλον εκλαμβάνει ως γεωγραφική ανορθογραφία!
Το Λούβρο, ως υπόθεση εργασίας…
Επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι «θα ξανακάνει την Αμερική μεγάλη», περιλαμβάνει και σχέδια προσάρτησης όμορων χωρών; Θέλει να τις προσθέσει, ως 52η και 53η πολιτεία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με δύο νέα άστρα στην αστερόεσσα; Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο ελλοχεύων κίνδυνος είναι και ante portas της Δύσης. Ο αναθεωρητισμός του Τραμπ μπορεί να εκληφθεί και ως «κλείσιμο ματιού» στα σχέδια ηγετών, των εμφορούμενων από παρόμοιες αντιλήψεις.
Από προηγούμενες δηλώσεις έχει καταστήσει σαφές ότι π.χ. ο Παναμάς οφείλει να «επιστρέψει» τη διώρυγα -που θεωρείται ουδέτερη θάλασσα- στις ΗΠΑ. Ο λόγος; Το ηράκλειο έργο κατασκευής του τεχνικού δίαυλου της ένωσης του Ατλαντικού με τον Ειρηνικό Ωκεανό έγινε με εντολή του προέδρου Ρούσβελτ. Την κατασκευή του (1907-1913) ανέλαβε ο αμερικανικός στρατός. Αυτός ήταν ο λόγος που ως το 2000 την οικονομική εκμετάλλευση της διώρυγας είχαν οι ΗΠΑ.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, μετά την κήρυξη του «πολέμου» εναντίον 11 εκατομμυρίων μεταναστών, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του Μεξικού και τους υπηκόους του στις ΗΠΑ». Η αντίσταση κυβέρνησης και λαού του Μεξικού έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής είναι δεδομένη. Τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής ή τους Μεξικανούς μετανάστες που θα απελάσει ο Τραμπ πώς άραγε θα τα υπερασπιστεί η κυβέρνηση του Μεξικού;
Ο «πόλεμος» του Τραμπ κατά των μεταναστών – στα νότια σύνορα, με αποστολή στρατού- ανάγκασε τον σπουδαίο Πάπα Φραγκίσκο να δηλώσει ότι αν «προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις μεταναστών, θα είναι συμφορά». Οικονομολόγοι λένε ότι θα είναι και «αιμορραγία», με ασύμμετρες συνέπειες για την οικονομία της Αμερικής.
Οι διεθνείς διαθέσεις του Τραμπ, για την ώρα, αναφέρονται στην αναγγελία της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία για το κλίμα. Θεωρεί μύθο την κλιματική αλλαγή -από μπάρμπεκιου θα κάηκαν οι παραλίες στο Πασίφικ Πάλισεϊντς- και ως αυτονόητο ανήγγειλε «εξορύξεις παντού».
Συμπέρασμα: Από δω και πέρα, κανείς στον πλανήτη δεν θα εκπλαγεί ό,τι κι αν δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ. Και αυτή είναι η πρώτη φορά που η εναρκτήρια ομιλία Αμερικανού προέδρου είχε στόχο να εκφοβήσει τόσο πολλούς. Αυτό είναι και το πρώτο «επίτευγμα» του προέδρου Τραμπ…