Στην πιο κρίσιμη στιγμή μία βασική υποδομή, που θα μπορούσε να περιορίσει τις ζημιές, νέκρωσε επειδή δεν είχαν προβλεφθεί τα στοιχειώδη, ότι σε συνθήκες έκτακτων κρίσεων πρέπει πάντα να υπάρχει ένα εφεδρικό σύστημα λειτουργίας.
Φέραμε την περίπτωση των αντλιοστασίων ως ένα παράδειγμα για το τι τελικά συμβαίνει στο κράτος, τι πρέπει να αλλάξει και γιατί οι πολίτες αγανακτούν βλέποντας τα χρήματά τους να κατευθύνονται στα «τυφλά», σε οργανισμούς με «ταμπέλες» που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά που έχουν αναλάβει.
Ολοι αισθάνονται υπερήφανοι για τον πρώτο ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, που επιτεύχθηκε επί υπουργίας Κυριάκου Πιερακκάκη με την επέκταση του gov.gr. Εκατομμύρια εργατοώρες εξοικονομήθηκαν από τους πολίτες που δεν περίμεναν σε ουρές για να παραλάβουν πιστοποιητικά αλλά και από υπαλλήλους που δεν πρέπει πια να βάζουν σφραγίδες ή να εκτυπώνουν έγγραφα τα οποία εκδίδονται αυτομάτως.
Αλήθεια όμως πώς «αξιοποιήθηκαν» οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που μέχρι την επέκταση του gov.gr απασχολούνταν με γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες πλέον έχουν καταργηθεί;
Σκάκι για τρεις
Η λύση στο Δημόσιο δεν είναι νέες προσλήψεις, άλλωστε δεν υπάρχει φορέας που να μη διαμαρτύρεται για ελλείψεις προσωπικού, από τους πιο ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, όπου εκεί το πρόβλημα είναι υπαρκτό, μέχρι τις πιο αδιάφορες υπηρεσίες που επικαλούνται οργανογράμματα με άδεια «κουτάκια» τα οποία πρέπει να γεμίσουν για να περιφέρεται η άχρηστη γραφειοκρατία.
Οταν ακόμα και σήμερα υπάρχουν συνυπευθυνότητες μεταξύ περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, υπουργείων, δήμων, δασαρχείων και τοπικών συμβουλίων για το τι πρέπει να γίνει με ένα αντιπλημμυρικό έργο ή τη διαχείριση κρίσεων, όπως συνέβη με την πρόσφατη θεομηνία, το πρόβλημα δεν θα λυθεί με νέες προσλήψεις αλλά με καθορισμό αρμοδιοτήτων και κανόνων.
Μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου οι δημοσιονομικές απαιτήσεις μεγαλώνουν από την Ευρώπη και κάθε ευρώ κρατικής δαπάνης μετράει, η επανίδρυση του κράτους που παραμένει αίτημα από το 2004 πρέπει να γίνει με δομικές αλλαγές και όχι με τυφλούς διορισμούς.
Το κράτος που χρειαζόμαστε θα προέλθει μόνο από μία «αυτονόητη επανάσταση», όλοι να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν προσληφθεί και κυρίως να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, από το να έχουν γεννήτριες στα αντλιοστάσια μέχρι να έχουν έτοιμα αντιπλημμυρικά σχέδια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Αυτό περιμένουν οι πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχει τη βούληση να μεταρρυθμίσει το Δημόσιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παραμένουν σε πρακτικές της δεκαετίας του ’80.