Το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένει η ανάπτυξη που καταγράφεται, ενώ η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή και το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται από τον πληθωρισμό, όπως φάνηκε και από την πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο κατά 9,8%. Οι πολεμικές συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία έχουν πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, που κινείται σε ρυθμούς στασιμότητας.
Η Ελλάδα την περίοδο 2023-2025 θα έχει σωρευτική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 7,3%, όταν στην ευρωζώνη υπολογίζεται σε 2,8%, που σημαίνει ότι η πορεία σύγκλισης συνεχίζεται ύστερα από τη δύσκολη και ταραγμένη δεκαετία των Mνημονίων.
Σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναθεωρείται καθοδικά ο στόχος της ανάπτυξης φέτος σε 2,5% από 2,9% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση αιτιολογεί αυτή την αλλαγή λόγω της επιβράδυνσης που εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που περιορίζει τον επενδυτικό ορίζοντα.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις τον περασμένο Φεβρουάριο αναθεώρησε σε σχέση με τις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις (του Νοεμβρίου 2023) το ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη σε 0,8% από 1,2%, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις τελευταίες του προβλέψεις τον Απρίλιο του 2024 προβλέπει μηδαμινό ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην ευρωζώνη από 0,6%.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέτος και το 2025, αυτό το στοιχείο πρέπει να διαφυλάξει η κυβέρνηση επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και προωθώντας νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,6%, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του πληθωρισμού, που θα διαμορφωθεί γύρω στο 2,6%. Για το λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι μόνιμες.
Σκάκι για τρεις
Χρειάζεται προσοχή, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση η οπισθοδρόμηση στις λογικές των «λεφτοδέντρων», που καλλιεργεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια η μεταρρυθμιστική αδράνεια που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ επινοώντας προβλήματα σε κάθε λύση.
Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τις απαιτούμενες αλλαγές και να διασφαλίσει τη συνέχιση της ανάπτυξης, που είναι το κλειδί για την πολιτική της κυριαρχία.
«Μεταγραφές αεροδρομίου»
Τη λαϊκή έκφραση «ψώνισε από σβέρκο» χρησιμοποίησε ένας γνωστός αρθρογράφος που πρόσκειται στο χώρο της Κεντροαριστεράς για να σχολιάσει τη συνεργασία του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αρη Σπηλιωτόπουλου.
«Μεταγραφή αεροδρομίου», θα προσθέταμε εμείς, για έναν πολιτικό που είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία και τώρα βρήκε ευκαιρία να εισέλθει στην Κουμουνδούρου με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικώς από την περίοδο κιόλας Τσίπρα υπήρχε μία μικρή ομάδα που παρίστανε τους νεοδημοκράτες, αλλά στην πράξη φθονούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εκλογικές του επιτυχίες και η μοναδική τους προσφορά στην παράταξη ήταν ότι αποχώρησαν από αυτήν.
Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι εκτός από τον Σπηλιωτόπουλο και τον Αντώναρο ο Κασσελάκης θα καλέσει και άλλους «ξεχασμένους» του χώρου, οι οποίοι μάλιστα στις ευρωεκλογές του 2019 επιχείρησαν να ανακόψουν τη Ν.Δ. κατεβάζοντας συνδυασμό κόμματος, θα «αναστενάξουν τα τσιμέντα» από τις «επιτυχίες», για να συνεχίσουμε τους γηπεδικούς όρους. Οσο για τους συριζαίους, που κάποτε δεν σήκωναν «μύγα» στο ιδεολογικό τους «σπαθί», τώρα σφυρίζουν αδιάφορα βλέποντας τον Κασσελάκη να μετατρέπει το κόμμα σε προσωπική υπόθεση.