Παράλληλα με τις σημαντικές συμφωνίες που υπογράψαμε με ισχυρούς «παίκτες» της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, οι στρατηγικές αμυντικές συμμαχίες που έχουμε συνάψει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ εκτοξεύουν σε τεράστιο βαθμό την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας και ανατρέπουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας, προκαλώντας νευρικότητα στη γείτονα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η πρόσφατη βράβευση από τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, των 14 κομάντος και των 10 μελών του πληρώματος που πήραν μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων ομογενών από το φλεγόμενο Σουδάν φέρνει στην επικαιρότητα για μία ακόμα φορά τις ξεχωριστές δυνατότητες της Ελλάδας και το αξιόμαχο του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν, αψηφώντας τους κινδύνους, όταν υπάρχει ισχυρή βούληση για την επίτευξη ενός σπουδαίου σκοπού που είναι ιερός.
Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της συγκινητικής και σεμνής εκδήλωσης, που δεν έλαβε πολλή δημοσιότητα, καθώς και ο στρατηγός Φλώρος κρατά χαμηλούς τόνους, «βραβεύσαμε τον κίνδυνο και όχι μόνο τη συμμετοχή. Βραβεύσαμε το παραπάνω και όχι την κανονική διάσταση της καθημερινότητάς μας. Ηταν δύσκολες και πρωτόγνωρες οι συνθήκες και δεν επιχείρησαν πολλά κράτη να κάνουν αυτό που κάναμε εμείς. Το μπόι μας είναι πολύ μεγάλο, σε σχέση με το πραγματικό μέγεθός μας». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Κ. Φλώρος, «δούλεψε πάρα πολύς κόσμος για να πάει και να γυρίσει ασφαλής η αποστολή, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε μια εμπόλεμη περιοχή. Δούλεψε πολύς κόσμος, ο οποίος δουλεύει καθημερινά για να μπορούν να πραγματοποιούνται επικίνδυνες αποστολές».
Η Ελλάδα κατά την τελευταία τετραετία έχει αναβαθμίσει σημαντικά την αμυντική θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεών της, οι οποίες έχουν σήμερα πρωταγωνιστική θέση στο πλαίσιο του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και η συμβολή του Α/ΓΕΕΘΑ σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προαγωγή του εθνικού μας συμφέροντος σε μια κρίσιμη περίοδο.