Το βιβλίο τιτλοφορείται «Dieu: la science, les preuves» (Θεός: Η επιστήμη και οι αποδείξεις) κι έχει ήδη ξεπεράσει τις 250.000 πωλήσεις στη Γαλλία, προκαλώντας ζωηρές αντιπαραθέσεις. Το έγραψαν από κοινού ο μηχανικός Μισέλ Ιβ Μπολορέ και ο επιχειρηματίας Ολιβιέ Μπονασί, προβάλλοντας την άποψη ότι η σύγχρονη επιστήμη είναι αδιανόητη χωρίς την ύπαρξη του Θεού στο κάδρο. Ισως όχι όπως τον περιγράφει η Βίβλος, αλλά σίγουρα ενός Δημιουργού που δίνει νόημα στη θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης (Big Bang).
Στις εκπλήξεις του πονήματος, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται ο πρόλογος του διακεκριμένου νομπελίστα Φυσικής, Ρόμπερτ Ουίλσον. Δεν πρόκειται για οποιονδήποτε επιστήμονα, αλλά για τον άνθρωπο που ανακάλυψε, μαζί με άλλους, τη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου στο Σύμπαν, κατάλοιπο και μάρτυρας συνάμα της Μεγάλης Εκρηξης.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «El País», Σέρχιο Φανχούλ, οι Μπολορέ και Μπονασί ασκούν σκληρή κριτική στον σύγχρονο υλισμό και θεωρούν ότι κάποιες από τις επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα αποτελούν «αποδείξεις» (όχι όμως άμεσες εκδηλώσεις) της ύπαρξης του Θεού. Η ίδια η θεωρία του Big Bang ενισχύει αυτή την άποψη μέσα από τα δυναμικά της χαρακτηριστικά. Ενα Σύμπαν που γεννήθηκε απότομα, επεκτείνεται διαρκώς και κάποια στιγμή θα καταλήξει σε έναν θερμικό θάνατο μέσα στο κρύο και το σκοτάδι, όπως προβλέπει ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο Ισπανός καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης στη Μάλαγα, Αντόνιο Ντιέγκες, θεωρεί παλιομοδίτικα αυτά τα επιχειρήματα, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι «η επιστήμη δεν χρησιμεύει στο να αποδείξει ότι ο Θεός υπάρχει ή δεν υπάρχει», αλλά σε άλλα πράγματα.
Το μυστικό είναι ο διάλογος να διεξάγεται ήρεμα, με σεβασμό της αντίθετης άποψης. Και οι αναγνώστες να τον απολαμβάνουν χωρίς φόβο και πάθος.