Ο πατέρας της νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αγαπούσε τα πνευματώδη γνωμικά. Αυτό που ταιριάζει στην περίσταση είναι «καλύτερα να βρίσκεσαι σαγόνι με σαγόνι παρά πόλεμο με πόλεμο» (Better to jaw-jaw than to war-war).
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Στη βρετανο-ιερογλυφική διπλωματία αυτό σημαίνει ότι καλύτερα να εμπλέκεσαι σε ατέρμονες και ανούσιες συζητήσεις με τον αντίπαλό σου χωρίς να καταλήγετε πουθενά από το να λύνετε τις διαφορές σας με τα όπλα. Διότι, όπως σημείωσε ο Τσόρτσιλ σε άλλο γνωμικό, «στον πόλεμο δεν υπάρχει μέση οδός». Ιδιαίτερα ανήσυχος για την παντελή απουσία διαλόγου και στοιχειωδών επαφών του δυτικού στρατοπέδου με τη Ρωσία του Πούτιν, ένας Βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της «σχολής Τσόρτσιλ» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο σερ Στίβεν Λάβγκροουβ τόνισε ότι οι αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου (σ.σ.: ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – ΕΣΣΔ/Σύμφωνο Βαρσοβίας) κατανοούσαν πολύ καλύτερα ο ένας τον άλλον και είχαν κανάλια διαλόγου. Ως εκ τούτου, παρά την πυρηνική ισορροπία τρόμου, ο κόσμος τις δεκαετίες ’60-’80 ήταν πιο ασφαλής από σήμερα, όπου ένα καταστροφικό ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, εξαιτίας μιας παρεξήγησης από την έλλειψη διαύλων επικοινωνίας.
«Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι δυτικές δυνάμεις επωφελήθηκαν από τις διαπραγματεύσεις, που βελτίωσαν την κατανόηση του σοβιετικού δόγματος και των ικανοτήτων του αντιπάλου – και το αντίστροφο φυσικά», τόνισε ο Βρετανός διπλωμάτης μιλώντας στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών CSIS, στην Ουάσιγκτον. Δεν έκρυψε ότι τον τρομάζει η επέκταση των πυρηνικών και συμβατικών οπλοστασίων, που δημιουργεί τον κίνδυνο μιας «ανεξέλεγκτης σύγκρουσης». Γι’ αυτό επείγει η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και διαφάνειας με Ρωσία-Κίνα, που μπορεί να οικοδομηθεί μόνο μέσω του διαλόγου. Κατά τη γνώμη του, αυτή είναι η λυδία λίθος ώστε να επιλυθεί το Ουκρανικό και να υπογραφεί στο μέλλον μια ευρύτερη συμφωνία, που θα κάνει τον πλανήτη μας ασφαλέστερο.