Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση τετραετίας, οι κάλπες δεν είναι παιχνίδι, ούτε προσφέρονται για πειραματισμούς και τυφλές διαμαρτυρίες. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν για ποιο λόγο θα ψηφίσουν το κόμμα που επιλέγουν και στο προγραμματικό μέτωπο η κυβέρνηση έχει σαφή υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επί Μητσοτάκη η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν επί Τσίπρα η χώρα μας ήταν η μοναδική που κατέγραφε ύφεση ή παρουσίαζε ασθενική ανάπτυξη σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο τουρισμός πάει για νέα ρεκόρ, το μεταναστευτικό έχει τεθεί υπό έλεγχο μετά από μία περίοδο ελεύθερων διελεύσεων από τα «ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα», ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή έχει ενισχυθεί ταυτόχρονα με την αμυντική θωράκιση.
Αυτά είναι τα βασικά επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης, που δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές για την αναμόρφωση του κράτους, αλλά και σε πολιτικές που θα οδηγούν σε αυξήσεις εισοδημάτων για όλους.
Από την άλλη πλευρά, διαβάζοντας το προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζουν μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Η έννοια της μεσαίας τάξης στην Κουμουνδούρου είναι σχεδόν απαγορευμένη, γι’ αυτό και απουσιάζουν πολιτικές που θα ενισχύουν τα εισοδήματα και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η προγραμματική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι κραυγαλέα, τα στελέχη του κόμματος καθημερινώς αυτοσχεδιάζουν στα τηλεοπτικά πάνελ, από το εάν θα πρέπει να γκρεμισθεί ο φράκτης στον Εβρο, μέχρι το τι θα γίνει με τους φόρους στις γονικές παροχές και στα μερίσματα των επιχειρήσεων.
Η βασική ωστόσο προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αύξηση των φόρων, οι διευκολύνσεις στις μεταναστευτικές ροές, πρόσφατη είναι η απόπειρα ευρωβουλευτή του κόμματος να σταματήσει την κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και η ισοπεδωτική λογική στο Δημόσιο χωρίς αξιολόγηση προσωπικού και ασφαλώς σύγκρουση με το βαθύ και συντεχνιακό κράτος.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Γι’ αυτό μία είναι η επιλογή για την κυβέρνηση στην αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ταράξτε τους στα προγράμματα» ώστε οι πολίτες, όταν θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη να ψηφίσουν, έχοντας σε πλήρη γνώση τις διαφορές πολιτικών και τις συνέπειες που θα έχουν οι επιλογές στη ζωή τους.
Από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις στη γιορτή για την οικονομία
Κάποτε η λέξη «Eurogroup» ήταν ταυτισμένη για την κοινή γνώμη της χώρας με περικοπές, μέτρα λιτότητας, αυστηρές συστάσεις και αέναες διαπραγματεύσεις. Ειδικά για τους δημοσιογράφους είχε συνδεθεί με ατελείωτα ξενύχτια, μέχρι να βρεθούν «ισοδύναμα» και να κλείσει η αξιολόγηση. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, όχι ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα εάν υπάρξει πολιτική αστάθεια, όμως γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανεβάσει την αξιοπιστία της χώρας, η οποία εξήλθε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και λειτουργεί όπως κάθε άλλο μέλος της ευρωζώνης. Οσο για τις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, αυτές «κλείνουν» μετ’ επαίνων, που συνοδεύονται από την αποδέσμευση κεφαλαίων που είχαν κρατηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ως ενέχυρα, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, μετά το «περήφανο» δημοψήφισμα του 2015. Σημαντικός ο ρόλος του Χρήστου Σταϊκούρα, που παρουσιάζει με επιχειρήματα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και πάντα εκπλήσσει θετικά τους συναδέλφους του στο Eurogroup, με τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας. Αντί λοιπόν για θυελλώδεις συνεδριάσεις του Eurogroup, την Τρίτη 4 Απριλίου στον «Ελληνικό Κόσμο» θα γίνει ειδική εκδήλωση για τις προοπτικές της χώρας, όπου εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών θα μιλήσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.