Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ακριβότερο χρήμα για όλους. Για τις χώρες που δανείζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, τις επιχειρήσεις που φρενάρουν επενδυτικά σχέδια και βέβαια τους κατόχους στεγαστικών δανείων που θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερες δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Σε μια τέτοια περίοδο αναταραχής στις αγορές λάθη στην άσκηση οικονομικής πολιτικής δεν συγχωρούνται. Οι Βρετανοί πλήρωσαν με καμιά 50αριά δισεκατομμύρια λίρες τους ερασιτεχνισμούς της Τρας, που πίστεψε ότι μπορούσε να μειώσει φόρους και να αυξήσει δαπάνες, αλλά έφυγε σε χρόνο-ρεκόρ από την πρωθυπουργική κατοικία.
Η Ελλάδα έχει πληρώσει το τίμημα της απερισκεψίας το 2015, όταν ο Τσίπρας υποσχέθηκε τα πάντα στους πολίτες και οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν από την ολική καταστροφή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τον πολιτικό του χρόνο να τελειώνει, υπόσχεται ξανά τα πάντα αδιαφορώντας για τη δημοσιονομική τρύπα που προκαλούν οι προτάσεις του. Οταν ο Τσίπρας καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί δεν δίνει παροχές από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, στην ουσία ζητάει μεγαλύτερα ελλείμματα. Μόνο που τα ελλείμματα χρηματοδοτούνται με δάνεια και, όταν οι αγορές χτυπούν τα νταούλια, κανείς δεν θέλει να βρεθεί στο κέντρο του χορού. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στις κάλπες του 2023.
Η κατά φαντασίαν «πανδημία λουκέτων»
Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πέσει μέσα σε καμία πρόβλεψή τους για την πορεία της οικονομίας, η καταστροφολογία δεν επαληθεύτηκε. Επί μήνες ακούγαμε για «πανδημία λουκέτων» που θα σαρώσει την αγορά λόγω του κύματος της Covid, όμως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων το 2020, έτος πανδημίας, ανήλθε σε 1.012.019 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το «ανέφελο» 2019. Το 2020 οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν ήταν 47.103, ενώ αυτές που έκλεισαν ήταν 22.456, μειωμένες κατά 23% σε σχέση με το 2019. Ο ιδιωτικός τομέας στηρίχθηκε από την κυβέρνηση τον καιρό της πανδημίας και οι Κασσάνδρες, μεταξύ αυτών και συνδικαλιστές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαψεύσθηκαν απολύτως.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Διπλωματικές κινήσεις στη Μεσόγειο
Η Τουρκία επιχείρησε να κλείσει το μέτωπο που είχε ανοίξει με το Ισραήλ, όπως φάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών στην Αγκυρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ παίρνει αποστάσεις από τις καλά εδραιωμένες σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σχετικές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του επισημαίνονται οι ισχυρές συνεργασίες «με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου». Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ενδιαφέρον και, όπως φαίνεται, η Τουρκία θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ύστερα από μια μακρά περίοδο έντασης, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.