Καθώς η ζέστη θα είναι πλέον ο κανόνας, οι ειδικοί στις καλλιέργειες και στην οικονομία μας «καλωσορίζουν» στη νέα δυστοπική εποχή του «θερμοπληθωρισμού» (heatflation). Δυστυχώς, το δεύτερο συνθετικό παραπέμπει στην ακρίβεια και στις ελλείψεις τροφίμων – για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα πολλά πράγματα. Ηδη στη γειτονική Ιταλία η αγροτική ένωση Coldiretti προειδοποίησε ότι η φετινή ξηρασία απειλεί το 30-40% της σοδειάς.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Τα 40άρια στη Δυτική Ευρώπη έπεσαν σε μια κρίσιμη περίοδο για το καλαμπόκι (δημιουργώντας την ανάγκη για αυξημένες εισαγωγές), ενώ ταυτόχρονα οι ειδικοί προβλέπουν μείωση της παραγωγής γάλακτος. Αυτό μπορεί να κρατήσει εβδομάδες λόγω του θερμικού στρες των αγελάδων, οι οποίες θα πρέπει να μεταφερθούν σε δροσερά μέρη με ενεργοβόρο κλιματισμό κ.λπ., κ.λπ. Μείωση για τους ίδιους λόγους αναμένεται στην παραγωγή αβγών. Μια λύση για τους παραγωγούς είναι η στροφή σε καλλιέργειες ανθεκτικότερες στη ζέστη και την ξηρασία.
Αυτό ήδη γίνεται σε αρκετές χώρες επεσήμανε ο Ντόμινικ Μοράν, πανεπιστημιακός καθηγητής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στο Εδιμβούργο. Οι προβλέψεις πάντως είναι ζοφερές, δεδομένης της κερδοσκοπικής λειτουργίας των αγορών τροφίμων. Τον Μάιο του 2022, προτού ακόμη ενσκήψουν τα κύματα ζέστης και ο «θερμοπληθωρισμός», η Allianz προέβλεπε ότι το καλάθι τροφίμων του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή θα επιβαρυνθεί με 243 ευρώ από το 2021.
Ηδη οι καύσωνες του Ιουλίου επηρέασαν τις πατάτες και τα ζαχαρότευτλα, ενώ οι πλημμύρες στη Νότια Κίνα ελάττωσαν ρύζι, φρούτα και λαχανικά, και η ξηρασία επηρέασε τη σόγια σε ΗΠΑ-Αργεντινή. «Το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα αποδεικνύεται πολύ εύθραυστο στα κλιματικά σοκ και πρέπει οπωσδήποτε να το ενισχύσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι η εποχή των φθηνών τροφίμων μάλλον πλησιάζει στο τέλος της», προειοδοποίησε ο Τιμ Μπέντον, περιβαλλοντικός και κοινωνικός αναλυτής του Chatham House. Ισως η Αραβική Ανοιξη αποδειχθεί παιχνιδάκι μπρος στα μελλούμενα…