Ο εξωτικός Σολομών είναι ένα σύμπλεγμα 6 μεγάλων και 900 μικρών νησιών, με συνολική έκταση όσο η Σικελία και η Εύβοια και πληθυσμό όσο η Κρήτη. Κατοικείται δε από γηγενείς Μελανήσιους, οι οποίοι χάρισαν απλόχερα εγκεφαλικά στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και την Καμπέρα. Ενώ οι Δυτικοί θεωρούσαν τους ιθαγενείς του χεριού τους και προέκταση της Aukus (της αντικινεζικής στρατιωτικής συμμαχίας των αγγλοσαξόνων, που είχε θύμα τη Γαλλία και έφερε από καραμπόλα τα Ραφάλ στον ουρανό του Αιγαίου), τελικά η κυβέρνηση των Νήσων του Σολομώντα υπέγραψε την Τετάρτη μυστικοπαθώς μια στρατηγική συμφωνία με την Κίνα, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας παραμένει άγνωστο!
Ο πρωθυπουργός Μανασέ Σογκαβάρε περιορίστηκε να διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι η συνεργασία με το Πεκίνο είναι προς το εθνικό συμφέρον, καλώντας τους γείτονες που εξεμάνησαν (Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Ζηλανδία και φυσικά ΗΠΑ, Βρετανία) να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της χώρας του. Οι χλιαρές διαβεβαιώσεις των Σολομώντειων ότι δεν θα φιλοξενήσουν κινεζικές στρατιωτικές βάσεις στα νησιά τους, αλλά θα περιορίσουν τη συνεργασία σε οικονομικά, εκπαιδευτικά και αλιευτικά θέματα δεν έπεισαν κανέναν.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Γι’ αυτό πολύ σύντομα ο Αυστραλός πρωθυπουργός,, Σκοτ Μόρισον και κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στη μέση του Ειρηνικού για να συμμαζέψουν την κατάσταση (άλλωστε τα Νησιά υπέγραψαν το 2017 ανάλογη συμφωνία με την Αυστραλία). Διχασμένη είναι και η τοπική κοινωνία, όπως έδειξαν οι ταραχώδεις αντικυβερνητικές (και αντι-κινεζικές) διαδηλώσεις του περασμένου Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα Χονιάρα.