Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει αναγνωρίσει τον κ. Επιφάνιο, ο οποίος αναφέρεται ως κανονικός στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος…
Οπως είναι γνωστό, τα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι δεκατέσσερις. Από αυτές τον κ. Επιφάνιο έχουν αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν τον έχουν αναγνωρίσει τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας – Σλοβακίας.
Σημειώνεται ότι δεν προσεκλήθη η Εκκλησία των Σκοπίων, αν και το Πατριαρχείο της Σερβίας την έχει αναγνωρίσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό κάποιους όρους, που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Είναι θετικό το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την παρουσία του στο συνέδριο έδειξε ότι αποδέχθηκε, ή ανέχθηκε, την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να μην καλέσει τον Επιφάνιο. Πάντως, στις ιδιαίτερες συναντήσεις που είχε με τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και Κύπρου, ο κ. Βαρθολομαίος ζήτησε να τον προσκαλέσουν, για να ενισχύσουν τη δεδομένα δύσκολη θέση του.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ιδιαίτερη συνάντηση ο κ. Βαρθολομαίος είχε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, με τον οποίο οι σχέσεις είναι σε αρνητικό σημείο, αφού άνθρωποι προσκείμενοι στο Φανάρι του συμπεριφέρονται με χυδαίο τρόπο, μη σεβόμενοι την πλούσια προσφορά του στην ιεραποστολή στην Αφρική, στην Εκκλησία της Ελλάδος και κυρίως στην κατεστραμμένη από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Μεγάλη η προσφορά του και στη θεολογική επιστήμη. Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά τους οφείλεται σε καθαρά εκκλησιαστικούς λόγους, επειδή ο κ. Αναστάσιος δεν αναγνωρίζει ως κανονικό Αρχιεπίσκοπο Ουκρανίας τον κ. Επιφάνιο.
Συνέπεια της απόφασης του κ. Βαρθολομαίου για την Ουκρανία είναι το σχίσμα που υπάρχει σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Από το 2019 και την έναρξη της εκκλησιαστικής κρίσεως στη χώρα αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος είχε επισημάνει ότι τα προκαλούμενα εκκλησιαστικά ρήγματα και σχίσματα δεν τα επουλώνει ο χρόνος (Σημ. Οπως υποστήριζε το Φανάρι). Αντιθέτως τα βαθαίνει και τα σκληραίνει. Η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει εξαρχία στην αφρικανική ήπειρο επιβεβαίωσε τους αρχικούς του φόβους. Ο κ. Αναστάσιος επισημαίνει το του Ιερού Χρυσοστόμου, πως το σχίσμα δεν είναι κατώτερο από την αίρεση και από το 2019 έχει ζητήσει από τον κ. Βαρθολομαίο τη σύγκληση Πανορθοδόξου Συνάξεως ή Συνόδου το συντομότερο δυνατόν.