Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Στην Ελλάδα π.χ. της δικτατορίας, τα χουντικά «Συντάγματα» του 1968 και του 1973 εγκρίθηκαν πανηγυρικά με τη λαϊκή ψήφο (η οποία αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς). Κάτι ανάλογο συνέβη χθες στο Χονγκ Κονγκ, όπου το φιλοκινεζικό καθεστώς προσπάθησε να ψιμυθιωθεί με δημοκρατικό μακιγιάζ, πετυχαίνοντας ωστόσο το αντίθετο.
Ως αργά οι κάτοικοι έδειχναν τόση απροθυμία να πάνε να ψηφίσουν τους εγκεκριμένους «πατριώτες» υποψηφίους, ώστε να συνεχίζονται ακόμη και ανήμερα της ψηφοφορίας τα μηνύματα που κατέκλυζαν τα κινητά τους από το βράδυ του Σαββάτου, προτρέποντάς τους να πάνε στις κάλπες.
Ανάλογα SMS υπέρ της αποχής έστελναν βέβαια και οι φιλοδυτικοί αντιφρονούντες, ρισκάροντας βαριές ποινές. Στο Χονγκ Κονγκ θεωρείται βαρύ αδίκημα η προτροπή στην αποχή ή την άκυρη ψήφο.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Βάσει των πρώτων στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 3.30 μ.μ. τοπική ώρα, μόνο 840.000 από τους 4,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους είχαν πάει να νομιμοποιήσουν την τοπική, πλήρως ελεγχόμενη από το Πεκίνο, Νομοθετική Συνέλευση (τo χαμηλότερο ποσοστό από το 1997, που το Χονγκ Κονγκ επιστράφηκε από τη Βρετανία στην Κίνα).
Προ του φιάσκου, η τοπική πρωθυπουργός, Κάρεν Λαμ, δήλωσε ότι η τοπική κυβέρνηση δεν έχει θέσει κάποιο στόχο συμμετοχής. Το Γραφείο Συνδέσμου της Κίνας κώφευε στις οχλήσεις του Reuters και ο αρχηγός της Αστυνομίας χαρακτήρισε «προδότες» όσους σαμποτάρουν τη διαδικασία. Είναι γεγονός ότι οι αντιφρονούντες του Χονγκ Κονγκ (δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του) αλείφει με βούτυρο το ψωμί των Δυτικών ανταγωνιστών της Κίνας.
Οπως αλήθεια είναι και ότι το κινεζικό αστυνομικό κράτος αδυνατεί οφθαλμοφανώς να επιβληθεί σε μια ειδική κατηγορία ομοεθνών, εθισμένων εδώ και δεκαετίες να μιλάνε και να εκφράζονται ελεύθερα, ακόμη και υπό βρετανική επικυριαρχία. Μεγάλος χαμένος φυσικά αυτού του μπρα-ντε-φερ η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr