Οχι ότι ο προκάτοχός του δεν πέρασε πολλά, όμως η μεγαλύτερη κρίση της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2015 και από την οποία κινδύνευσε η χώρα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, δεν ήταν εισαγόμενη, όπως για παράδειγμα συνέβη με την πανδημία ή με τη ρωσική εισβολή, αλλά αποτέλεσμα της επικίνδυνης διαπραγμάτευσης του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Οι διαδοχικές κρίσεις της περιόδου 2019-2023 δεν έφθειραν πολιτικά την κυβέρνηση, που κέρδισε πανηγυρικώς τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίστηκε στη δίνη του 17%. Οι πολίτες δεν είναι «μαζοχιστές», ούτε «απερίσκεπτοι», έκριναν ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να διαχειρισθεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, και κυρίως να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του κράτους.
Το μέγεθος των καταστροφών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, ενώ η κυβέρνηση βρέθηκε ξανά μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Μετά το αρχικό σάστισμα -ποιος περίμενε ότι στον Κάμπο μέσα σε λίγες ώρες η νεροποντή θα ξεπερνούσε τις βροχοπτώσεις δύο χρόνων στην Αττική;- το Μαξίμου κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας.
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκούσε κατά του «άφαντου» πρωθυπουργού και διαμαρτυρόταν επειδή μετατέθηκε η ομιλία του στη ΔΕΘ για το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο Μητσοτάκης βρισκόταν στο Στρασβούργο, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενίσχυση της Ελλάδας για την αποκατάσταση των ζημιών.
Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, δείχνουν ότι σε αυτές τις ημέρες της κρίσης το επιτελείο του πρωθυπουργού είχε προχωρήσει σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες ώστε να μη χαθεί χρόνος με ατέρμονες διαπραγματεύσεις.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Η αξιοπιστία της Ελλάδας και οι προσωπικές σχέσεις του πρωθυπουργού με την κορυφαία αξιωματούχο της Ε.Ε., ακόμα θυμόμαστε τις καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτική επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στα Χανιά, συνέβαλαν ώστε οι Βρυξέλλες να ανακοινώσουν την παροχή βοήθειας, που μπορεί να φτάσει τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από το ποσό αυτό, τα «φρέσκα» χρήματα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα διατεθούν και τα κεφάλαια που θα έμεναν αναξιοποίητα λόγω λήξης παλαιότερων προγραμμάτων.
Ο Μητσοτάκης έπραξε αυτό που γνωρίζει καλά, δεν έμεινε στο πρόβλημα, αλλά αναζήτησε λύσεις και πρωτίστως τις πηγές για να καλυφθούν χρηματοδοτικά όλα τα απαιτούμενα έργα.
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να αναπτύξει το σχέδιό του για την αναγέννηση της Θεσσαλίας, η καταστροφή είναι τεράστια στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και οι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη διαρκείας. Ομως ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παρουσιάσει και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει για να αναδιοργανωθεί το κράτος και να θωρακιστεί η χώρα από τις δυσκολίες που φέρνει η κλιματική κρίση.
Δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά οι πρωθυπουργοί είναι για τα δύσκολα, και ο Μητσοτάκης μέχρι τώρα μόνο ευκολίες δεν έχει ζήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.