Είναι γνωστό ότι η Γερμανία, αν και η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, κινήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και όχι το κοινό καλό, ωστόσο ο κ. Σαμαράς για πρώτη φορά συνέδεσε την «κοντόφθαλμη» πολιτική της με τη στάση που κράτησε το Βερολίνο στα εθνικά μας θέματα.
Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα ενεργειακής επάρκειας με υπαρκτό το φόβο για θέρμανση με «δελτίο» τον προσεχή χειμώνα, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, είχε θέσει στους Ευρωπαίους τη σημασία των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων και την κατοχύρωση της ΑΟΖ των ευρωπαϊκών χωρών – στη Μεσόγειο και όχι μόνο.
Τότε, οι Αμερικανοί, επί προεδρίας Ομπάμα ακόμα, είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά πολύ διακριτικά, όπως είπε ο ίδιος, ότι οι Γερμανοί είναι «παντρεμένοι» με το ρωσικό αέριο και δεν θα είναι πολύ πρόθυμοι ούτε να απεξαρτηθούν οι ίδιοι ούτε να βοηθήσουν την ανάδειξη ευρωπαϊκών κοιτασμάτων.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Πράγματι, η Γερμανία αποφάσισε το 2015 να προχωρήσει στον αγωγό North Stream 2, που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο από τη Βαλτική, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, την ώρα που η Ευρώπη είχε καταγγείλει τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Δεκαοκτώ μήνες αργότερα προέκυψε και η «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, δηλαδή το μεγάλο σχέδιο του Ερντογάν να διεκδικήσει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα στις ΑΟΖ δύο κρατών-μελών της Ε.Ε.: της Ελλάδας και της Κύπρου!
Κι ύστερα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που δέσμευε ως δήθεν «τουρκική» ΑΟΖ θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη. Δηλαδή η Τουρκία δεν αμφισβητούσε μόνο μέρος της επήρειας κάποιων μικρών νησιών στο Αιγαίο, αλλά το σύνολο της επήρειας όλων των νησιών και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο παντού – ακόμα και της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η Τουρκία ξεδίπλωνε αυτή τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» την περίοδο που άρχισε να συνδέεται όλο και περισσότερο με τη Ρωσία: «Η Τουρκία, εξαρτημένη με ποικίλους τρόπους από τη Ρωσία, έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την ανάδειξη των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό την έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τις δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων προσπαθεί να καταπατήσει… Ποιος ευνοείται απ’ αυτό; Εκείνη η χώρα που είναι ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Ρωσία. Που δεν θέλει με τίποτε να χάσει την ολιγοπωλιακή της ισχύ πάνω στην Ευρώπη. Και ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην παρθούν μέτρα από την Ε.Ε. κατά της Τουρκίας; Η Γερμανία! Τι “σύμπτωση”! Η χώρα που κατ’ εξοχήν είχε αποφασίσει να εξαρτηθεί από το “φθηνό” ρωσικό αέριο. Ενώ οι ΗΠΑ έπαιρναν μέτρα κατά της Τουρκίας, λόγω προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, την ίδια στιγμή η Γερμανία πρότεινε… “θετική ατζέντα”, δηλαδή “καλοπιάσματα” της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, η κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή χώρα που ήταν εξαρτημένη ενεργειακά από το ρωσικό αέριο, η Γερμανία, “ξέπλενε” την άλλη χώρα της περιοχής που ήταν ακόμα πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία, την Τουρκία, την ώρα που η Τουρκία έπαιζε το παιχνίδι της Ρωσίας και εμπόδιζε την ανάδειξη των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τελικά, και οι δύο – Τουρκία και Γερμανία- το παιχνίδι της Ρωσίας παίζανε!».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όλα αυτά σήμερα ανατράπηκαν, καθώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία αναγκάστηκε να αλλάξει στρατηγική και η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τώρα, τα κοιτάσματα σε Ελλάδα και Κύπρο ξαναμπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αρκεί η Γερμανία να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.