ΑΠΟ πού να πρωτοξεκινήσει κανείς; Από τον δήμαρχο Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος έκανε λόγο για πρόβλημα δεκαετιών και πως όλη η ευθύνη ανήκει στην ΕΥΔΑΠ, που υποτίθεται πως θα παρουσιάσει μελέτη για το έργο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά τόνισε πως θα χρειαστούν δύο χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα. Ο δήμαρχος Αλίμου μπορεί να έχει απόλυτο δίκιο καθώς, όπως όλα δείχνουν, η ευθύνη ανήκει στην ΕΥΔΑΠ. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο «αλλά». Ο κ. Κονδύλης κατέχει το δημαρχιακό αξίωμα από το 2014, δηλαδή εδώ και μία δεκαετία. Αν μέσα σε δέκα χρόνια δεν μπορεί να επιλύσει ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για την πόλη του, τότε τι κάνει; Βγήκε δημόσια σε κάποιες από τις προεκλογικές περιόδους, να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης και να χτυπήσει καμπανάκι για το πρόβλημα; Ή απλά και εκείνος κλότσαγε το τενεκεδάκι παρακάτω και τα χρόνια περνούσαν; Και, μόλις συνέβη η πλημμύρα, ανέβηκε στα… κάγκελα.
Η ΕΥΔΑΠ, από την πλευρά της, τι ακριβώς έχει κάνει; Από τη μία πλευρά ισχυρίζεται πως δεν φέρει καμία ευθύνη και ισχυρίζεται πως το πρόβλημα δημιουργείται από παράνομες διοχετεύσεις ομβρίων υδάτων σε αποχετεύσεις από τη Βάρκιζα έως τον Αλιμο. Εντάξει, κάτι θα ξέρουν και στην ΕΥΔΑΠ. Αυτό θα είναι το πρόβλημα. Αλλά, πέρα από το να έχουν βρει τι προκαλεί το πρόβλημα, δεν ξέρουν πως η δουλειά τους είναι να βρουν και τη λύση; Τι περιμένουν; Θα βγει κάποιος να εξηγήσει γιατί δεν έχει γίνει κάτι όλα αυτά τα χρόνια; Και, τελικά, ισχύει ή όχι αυτό που δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου, πως η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζει μελέτη η οποία θα παραδοθεί έως τον Μάρτιο;
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
ΤΕΛΟΣ, θέση πήρε για το θέμα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο υπουργός δήλωσε πως το πρόβλημα «είναι γνωστό από το 2000». Και ο πολίτης αναρωτιέται, κανείς δεν είχε ασχοληθεί εδώ και 25 χρόνια; Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι «γίνεται ένα μικρό έργο στην περιοχή, που θα λύσει το πρόβλημα», ενώ τόνισε «πως η ΕΥΔΑΠ έχει ευθύνη γιατί άνοιξε ένα καπάκι αποχέτευσης, αλλά και ο δήμος πρέπει να φροντίζει την παροχέτευση των ομβρίων» και δεσμεύτηκε πως θα φέρει νομοσχέδιο για να κάνει πιο «γρήγορη» την ΕΥΔΑΠ.
ΤΙ να πει κανείς; Για μία ακόμη φορά το μπάχαλο του κράτους αφήνει άφωνους τους πολίτες. Ο δήμαρχος τα ρίχνει στην ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΠ τα ρίχνει στον δήμαρχο, ο υπουργός τα ρίχνει και στην ΕΥΔΑΠ και στον δήμο. Αλλά όλοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα. Και κανείς δεν ασχολήθηκε να βρει μια λύση. Και, τελικά, ποια είναι η λύση, ένα ακόμη νομοσχέδιο; Αν είναι δυνατόν! Αν για κάθε αστοχία του κράτους απαιτείται νομοσχέδιο, για να λυθεί κάποιο πρόβλημα, τότε δεν υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι. Και, βέβαια, η λεωφόρος Ποσειδώνος πλημμύριζε, πλημμυρίζει και θα συνεχίσει να πλημμυρίζει για αρκετά χρόνια ακόμα…