Το «μαύρο κουτί» που μέσα του κρύβει τα μυστικά των νέων ανθρώπων έψαχναν εναγωνίως κατά την προεκλογική περίοδο οι πολιτικοί όλων των κομμάτων. Τα όνειρα και οι φόβοι τους, οι απόψεις τους για το πολιτικό σύστημα της χώρας, οι ανάγκες τους, η καθημερινότητά τους είναι μερικά από αυτά που ήθελαν να ξέρουν οι υποψήφιοι για να προσεγγίσουν το πιο δύσκολο και ανεξιχνίαστο κομμάτι του εκλογικού ακροατηρίου.
Τώρα που η μάχη των σταυρών για τους βουλευτές τελείωσε, είναι πιο εύκολο και σίγουρα πιο ειλικρινές να αναζητήσουμε την απάντηση στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: Μα τι γλώσσα μιλούν οι νέοι;
Οι αναλυτές που έτρεξαν τις δημοσκοπήσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παραδέχονται ότι δύσκολα καταφέρνουν να προσεγγίσουν τους νεότερους ηλικιακά, αφού συνήθως δεν απαντούν στις παραδοσιακές μεθόδους και έτσι επιστρατεύονται τα σύγχρονα κανάλια επικοινωνίας. Το ίδιο έπραξαν και οι πολιτικοί που έσπευσαν να δραστηριοποιηθούν σε κοινωνικά δίκτυα όπως το περίφημο Tik Tok.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Όμως λίγοι είναι εκείνοι που κατάφεραν να επικοινωνήσουν αβίαστα, αφού οι κώδικες επικοινωνίας των νέων είναι γραμμένοι σε έναν «αλγόριθμο» που δύσκολα αποκρυπτογραφείται.
Όταν λοιπόν η κάλπη μίλησε και αποκαλύφθηκε τι ψήφισαν τελικά οι νέοι, ο χώρος της Αριστεράς βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτη στην ηλικιακή ομάδα 17-24 με ποσοστό 31,5%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με 28,8%. Παρόμοια και στο ηλικιακό γκρουπ 25-34, όπου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 30,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,4%. Σίγουρα δεν ήταν αυτό που είχε στο νου του ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτούσε με ύφος στο Tik Tok «Τι έγινε bro; Πάμε κάλπη σήμερα;».
Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δεν έχει σημασία πώς πλασάρεσαι ή αν μιμείσαι μια νεανίζουσα γλώσσα, αλλά τι λες. Αν μπορείς να καταλάβεις τι ζητούν οι νέοι και οι νέες, αν μπορείς να μιλήσεις για το μέλλον ή αν απλά αραδιάζεις συνθήματα του ‘80. Αν επιλέγεις να τους αποκαρδιώσεις ή αν μπορείς να αποδείξεις ότι έχεις καταλάβει τι συμβαίνει εκεί έξω.
Η νέα γενιά, η πιο μορφωμένη και πιο καταρτισμένη τεχνολογικά από όλες τις προηγούμενες, δεν εκφράζεται από ισοπεδωτικούς αφορισμούς που δεν εμπεριέχουν πρόταση για το αύριο. Χρειάζεται λύσεις στα προβλήματά της, και όχι ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση της ανεργίας, η δημιουργία σύγχρονων ειδικοτήτων στα δημόσια ΙΕΚ, τα προγράμματα στέγασης για νέα ζευγάρια, το πρόγραμμα «Πρώτο Ενσημο» είναι κάποιες από τις πολιτικές που σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα γενιά. Το κυριότερο; Υλοποιήθηκαν.