ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΔΕΣ κραύγαζαν για «ιδιωτικοποίηση» της Υγείας. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λόγω των αντιδράσεων, κλοτσούσε το τενεκεδάκι παρακάτω, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η κανονική λειτουργία του για δύο περίπου χρόνια.
ΤΩΡΑ, 23 χρόνια μετά, όλοι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα νοσοκομείο-πρότυπο. Εχουν διαπιστώσει πόσο πολύ αναβάθμισε τις υπηρεσίες Υγείας. Ξέρουν πως τελικά κερδισμένο ήταν το δημόσιο σύστημα Υγείας και χαμένες οι ιδιωτικές κλινικές.
ΤΟ καλοκαίρι του 2009 κυρωνόταν από το Κοινοβούλιο η σύμβαση του Δημοσίου με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του Πάρκου, της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον παλαιό ιππόδρομο.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως υπήρχαν αντιδράσεις από διάφορους συνδικαλιστές, όπως το σύλλογο εργαζομένων στη Λυρική Σκηνή και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, αλλά και αρκετούς… προοδευτικούς της Αριστεράς.
ΕΧΕΙ πλάκα να διαβάσουμε τι έλεγαν, τότε, όλοι αυτοί: «Εκχωρείται μια ανυπολόγιστης αξίας δημόσια γη 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα, προς εμπορική εκμετάλλευση για τα επόμενα 100 χρόνια, και παράλληλα παραδίδεται η μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τη συγκεκριμένη δωρεά με αντίτιμο μερικών εκατομμυρίων ευρώ ως “θείο δώρο”. Το χρόνιο αίτημα για μόνιμη και αξιοπρεπή στέγη της Λυρικής που θα καλύπτει ανάγκες της έτσι ώστε να παράγει απρόσκοπτα πολιτιστικό έργο δεν ικανοποιείται. Αντίθετα, την παραδίδουν στο Ιδρυμα όπου θα λειτουργεί με όρους υποτέλειας, πληρώνοντας βαρύ ενοίκιο, φιλοξενούμενη αντί για οικοδέσποινα και με διαρκή το φόβο ενδεχόμενης έξωσης σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Επέρχεται χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον, η Λυρική θα γίνει ακόμη πιο απρόσιτη για το λαό, γιατί όπως ενδεικτικά αναφέρεται, η τιμή του εισιτηρίου θα εκτιναχθεί στα 75 ευρώ τουλάχιστον».
ΤΩΡΑ, 13 χρόνια μετά, όλοι ξέρουν ποια είναι η αλήθεια. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια παρέδωσε το χώρο στο Δημόσιο. ΤΟ ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα τοπόσημο για την πρωτεύουσα, το οποίο επισκέπτονται δωρεάν εκατομμύρια πολίτες. Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή απέκτησαν σύγχρονες εγκαταστάσεις και αναβαθμίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΟΥΤΕ η Υγεία ούτε ο Πολιτισμός ιδιωτικοποιήθηκαν. Οι κραυγές των «προοδευτικών» και των συνδικαλιστάδων αποδείχθηκαν… μικροκομματικές. Το ίδιο θα αποδειχθεί σε λίγα χρόνια που θα έχει ολοκληρωθεί και το Πάρκο στο Ελληνικό. Ή σε κάθε παρέμβαση ή δωρεά ιδρυμάτων ή του ιδιωτικού τομέα προς το κράτος.
ΝΑΙ, για πολλά φταίνε οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Αλλά, επίσης, για πολλά ευθύνεται και η ιδεοληπτική Αριστερά, που αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια να πάει η χώρα ένα βήμα πιο μπροστά. Αξίζει να θυμόμαστε όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, για να μπορούμε με ψυχραιμία να κρίνουμε όσα συμβαίνουν σήμερα και αφορούν στο μέλλον της χώρας.