ΤΑ αιτήματα των γεωργών, αν και μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, είναι πάνω κάτω τα ίδια. Ζητούν αυξημένες ενισχύσεις στο ντίζελ και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και περισσότερα κονδύλια επιδοτήσεων με φόντο την πράσινη μετάβαση.
ΣΤΟ τελευταίο ζήτημα τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Η γεωργία προσφέρει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά παράγει το 10% των αερίων του θερμοκηπίου. Η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες απαιτεί μεγάλες επενδύσεις από τους αγρότες. Αρα, τα αιτήματά τους έχουν βάση.
ΤΩΡΑ, όσον αφορά στη χώρα μας, εδώ και πολλές δεκαετίες τα αγροτικά μπλόκα αποτελούν «έθιμο» στα τέλη Ιανουαρίου. Με ή δίχως αιτία.
ΑΥΤΟ αποτελεί ένα πρόβλημα για τον κλάδο των αγροτών, καθώς όταν οι διαμαρτυρίες και οι διεκδικήσεις είναι επαναλαμβανόμενες κατ’ έτος, τότε η κοινωνία δεν δίνει και ιδιαίτερο βάρος σε αυτές.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, φέτος, υπάρχουν πραγματικές αιτίες, που έχουν κατεβάσει τους αγρότες στους δρόμους. Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και η πτώση τιμών χονδρικής σε πολλά προϊόντα πιέζουν τα εισοδήματά τους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΕΔΩ υπάρχει ένα «κενό». Γιατί, προφανώς και υπάρχουν παιχνίδια κερδοσκοπίας από μεσάζοντες. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ελλάδας δήλωσε ότι η φέτα θα έπρεπε να πωλείται στο ράφι με 10,50 ευρώ το κιλό, αλλά αυτή τη στιγμή πωλείται από 14 έως 18 ευρώ.
ΣΕ αυτό το σημείο επιβάλλεται η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Γιατί πρέπει να υπάρξουν μέτρα κατά του πληθωρισμού της απληστίας, δηλαδή, της αισχροκέρδειας.
ΤΟ ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αγρότες πρέπει ύστερα από πολλές δεκαετίες να αλλάξουν τρόπο διαμαρτυρίας. Τα μπλόκα σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους ταλαιπωρούν τους πολίτες και προκαλούν ζημιά στις τοπικές οικονομίες. Μήπως πρέπει να προβάλουν τα αιτήματά τους με έναν πιο σύγχρονο τρόπο;
Η κυβέρνηση, πολύ σωστά, καλεί σε διάλογο τους αγρότες. Πρέπει να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Να γίνει συζήτηση επί λογικών αιτημάτων και όσα πρέπει και αντέχει η χώρα δημοσιονομικά, να ικανοποιηθούν. Χωρίς, όμως, υπερβολές ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι άλλο που πρέπει να μπει στο τραπέζι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις, 9 στους 10 αγρότες δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ. Προφανώς και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι είναι πλούσιοι, αλλά είναι δυνατόν να ζουν με αποδοχές 400 ευρώ το μήνα; Και να μην πληρώνουν ποτέ ούτε ένα ευρώ στην εφορία; Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα και να μην πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων οι -συνήθεις ύποπτοι- μισθωτοί και συνταξιούχοι.