Πρόβλημα ελλείψεων είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει. Αλλά η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη έγκαιρα να βάλει τα όρια και να κόψει την όρεξη των «κορακιών της αγοράς». Και αυτά τα όρια δεν τα βάζουν οι μισές αλήθειες που λέγονται και γράφονται, άλλοτε εκουσίως κι άλλοτε ακουσίως. Π.χ., είναι αλήθεια ότι στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται το 70% της ελληνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος; Ναι, είναι. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι η ελληνική παραγωγή χοιρινού κρέατος καλύπτει μόλις το 5% των αναγκών της χώρας. Το 95% είναι εισαγόμενο. Αρα, η πραγματική ζημιά είναι στο 70% του 5%, δηλαδή 3,5%. Τεράστια η διαφορά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σιτηρά. Ο θεσσαλικός κάμπος παράγει το 66% των ελληνικών σιτηρών. Ομως, η εγχώρια παραγωγή αντιπροσωπεύει μόνο το 25% των αναγκών της χώρας σε σιτηρά. Το υπόλοιπο 75% είναι εισαγόμενο.
Αρα, ναι, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερη από όσο θέλουν να την εμφανίσουν κυρίως οι εισαγωγείς, ώστε να στρώσουν το έδαφος για «γερή μπάζα». Οι ελλείψεις που θα υπάρξουν προφανώς θα καλυφθούν από εισαγωγές. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να διαμορφώνονται οι τιμές με τη βάση του προβλήματος προσδιορισμένη στο 70% της μισής αλήθειας κι άλλο στη βάση του 3,5%, που είναι η πραγματικότητα και όλη η αλήθεια. Κι εδώ είναι ο κρίσιμος ρόλος του κράτους και της κυβέρνησης. Πρέπει να δώσει έγκαιρα το σήμα στους επίδοξους κερδοσκόπους ότι η Πολιτεία και γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και -κυρίως- ότι είναι αποφασισμένη να χτυπήσει σκληρά φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά σε μια πληγωμένη χώρα.
Το μήνυμα και η στάση της κυβέρνησης πρέπει να είναι απολύτως σαφή και αδιαπραγμάτευτα: οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα δουλέψουν στο κόκκινο, θα υπάρξει ενίσχυσή τους και οι έλεγχοι θα είναι καταιγιστικοί και αμείλικτοι. Και τα πρόστιμα οδυνηρά και άμεσα. Κι αυτό το μήνυμα να είναι σαφές από τώρα, ώστε κανένας να μην μπορεί να πει «κιχ», όταν η Δαμόκλειος σπάθη πέσει επί των κεφαλών όσων συλληφθούν να αισχροκερδούν.
Η οικονομία είναι ελεύθερη. Και η κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας. Και ευτυχώς. Είναι ελεύθερη αλλά δεν είναι ασύδοτη. Ούτε ανεξέλεγκτη. Το πυρηνικό όπλο που έχει η κυβέρνηση είναι οι πολλοί και αυστηροί έλεγχοι. Η έγκαιρη και σωστή αξιοποίησή τους δεν θα καταργήσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία. Αλλά θα τα περιορίσει δραστικά, ώστε οι συνέπειές τους -σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων- να ελαχιστοποιηθούν.
ΑΙΧΜΗ
ΠΟΣΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ;
Επιχειρήθηκε να λοιδορηθεί ο Κ. Μητσοτάκης, όταν το καλοκαίρι φιλοξένησε στην Κρήτη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Με τη γνωστή φτήνια του αντιπολιτευτικού επιπέδου που ζούμε από το 2019. Χθες, ο πρωθυπουργός σε καλά προετοιμασμένη -σε ελάχιστο χρόνο- επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, εξασφάλισε 2,25 δισ. για τη χώρα στη συνάντησή του με την προέδρο της Κομισιόν. Αποσπώντας ταυτόχρονα και τη συναίνεση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Μετσόλα, και αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για επιπλέον 400 εκατ.
Ασφαλώς, πρόκειται για μια σημαντική βοήθεια, η οποία δείχνει -μαζί με τα διαθέσιμα του Προϋπολογισμού- κι ένα πολύ χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να καλύπτει τη ζημιά. Οι πληροφορίες λένε ότι το δάνειο από την ΕΤΕπ είναι εξασφαλισμένο, αλλά η κυβέρνηση μελετά αν θα το πάρει, δεδομένου ότι ως δάνειο επιβαρύνει τη δημοσιονομική ισορροπία.
Κι ενώ σε πολύ σύντομο διάστημα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των αναγκών που δημιούργησε ο «Daniel», η μιρμίρα και η μικρόψυχη αντιπολίτευση έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Η «Αυγή» έγραψε, π.χ., ότι ο Κ. Μητσοτάκης «πλασάρει ως βοήθεια τα 2,25 δισ. που απέτυχε να απορροφήσει»!
Ας δεχθούμε ότι είναι έτσι, γιατί δεν είναι έτσι. Μέσα σε αυτό το ποσόν υπάρχουν πολλά χρήματα τα οποία δεν απορροφήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εστω λοιπόν ότι η «Αυγή» έχει δίκιο. Τα είχαμε αυτά τα χρήματα, εφόσον δεν απορροφήθηκαν; Οχι βέβαια. Καλώς ή κακώς, ΔΕΝ τα είχαμε! Και τώρα τα έχουμε. Αυτό είναι καλό ή κακό; Ειδικά μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες; Ουδείς εχέφρων και στοιχειωδώς σοβαρός πολίτης θα ιεραρχήσει ως μείζον ότι ενδεχομένως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να τα έχουμε απορροφήσει νωρίτερα και όχι ότι τα έχουμε την ώρα της θεομηνίας και της μεγάλης ανάγκης. Κι ασχέτως, επαναλαμβάνω, από το γεγονός ότι για τη μη απορρόφησή τους η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο μία κυβέρνηση. Η μικροψυχία, η μιζέρια, όπως και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.
Επιτάχυνση ή φρένο;
Η εμφάνιση του Β. Κικίλια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, που είπε «δεν παραιτούμαι», περιπλέκει τα πράγματα. Ηταν φανερό ότι ο υπ. Πολιτικής Προστασίας, ξέροντας ότι δύσκολα θα παρέμενε στη θέση του, έσπευσε «να σώσει» τον εαυτό του και την υστεροφημία του δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ο Β. Κικίλιας κατέστησε σαφές ότι όχι μόνο δεν προτίθεται να διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη παραιτούμενος αλά Μ. Βαρβιτσιώτη, αλλά άφησε ανοιχτή μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Οπως ότι από τα 2 δισ. του «Αιγίς» -δύο χρόνια μετά τον «Ιανό»- έχει συμβασιοποιηθεί μόνο το 1%. Ή η «ταβανόπροκα» κατά του απόντος στο εξωτερικό εκείνο το βράδυ της Τετάρτης Ν. Δένδια, σε συνδυασμό με τις ευχαριστίες του στον ΑΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο. Η εμφάνιση του υπουργού Προστασίας στον ΑΝΤ1, και κυρίως τα όσα είπε, σήμαναν συναγερμό στο Μ. Μαξίμου. Η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Β. Κικίλια εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ως «game changer». Δηλαδή ή θα επιταχύνει τις -δρομολογημένες- εξελίξεις ή θα λειτουργήσει σαν «φρένο». Η φράση «προέχουν οι δομές και όχι τα πρόσωπα» που διέρρευσε από το Μ. Μαξίμου δείχνει «φρένο στον ανασχηματισμό». Ωστόσο, η «επιθετική συμπεριφορά» -και «εγωιστική» όπως χαρακτηρίστηκε- του Β. Κικίλια ενισχύει την άποψη όσων εισηγούνται την επίσπευση των αποφάσεων. Η νύχτα ήταν μακριά στο Μ. Μαξίμου…
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Από πότε ο ηλικιακός ρατσισμός έγινε στοιχείο της αριστερής κουλτούρας; Αρκεί ένας κάποιος Κασσελάκης για να έρθουν τα πάνω κάτω;
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Υπάρχει σημαίνων παράγων του Μαξίμου, προερχόμενος από τους «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ, που είπε χθες ότι φταίει η… ΕΜΥ γιατί δεν ενημέρωσε επακριβώς για το μέγεθος του «Daniel»;