Ωστόσο, όλες οι θετικές εξελίξεις, που πιστοποιήθηκαν με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s, την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την έγκριση με διαδικασία-εξπρές από το Eurogroup της έκθεσης αξιολόγησης, υπερκαλύφθηκαν από το θέμα της ακρίβειας. Και αυτό είναι απολύτως λογικό.
Ο πληθωρισμός αφορά τους πάντες, η ανεργία ορισμένους, όπως με κυνικό τρόπο εξήγησε την κατάσταση Αμερικανίδα αρθρογράφος στο theatlantic.com, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινή γνώμη της χώρας της για την οικονομία, καθώς και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ισχυρότερο κύμα ακρίβειας των τελευταίων 40 ετών.
Κανείς δεν αμφιβάλλει για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ανάπτυξη παραμένει σε δυναμική τροχιά, η ανεργία έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, οι τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τη ζήτηση των κρατήσεων που είναι μεγαλύτερη και από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, ενώ το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στα τέλη του 2021 ήταν το υψηλότερο από το 2013.
Κι όμως, στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι κινείται η οικονομία, η πλειονότητα των πολιτών απαντά προς λάθος κατεύθυνση, γιατί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έχει μπει το «σαράκι» του πληθωρισμού, που πλήττει τους πάντες και ιδίως τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
Σκάκι για τρεις
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα, με στοιχεία Μαρτίου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Το ΙΟΒΕ επεσήμανε ότι «καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιδεινώθηκαν τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, με εξαίρεση τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας χαλάρωσαν περαιτέρω, η αρνητική τάση στις προσδοκίες των νοικοκυριών οφειλόταν κυρίως στις επιπτώσεις, υφιστάμενες και αναμενόμενες, του πολέμου στην Ουκρανία. Οσον αφορά στα νοικοκυριά, προς το παρόν αυτές έγκεινται κυρίως στην έντονη αύξηση των τιμών, η οποία τον Μάρτιο διευρύνθηκε σημαντικά, από τα ενεργειακά προϊόντα, σε πολλές κατηγορίες τροφίμων και άλλα καταναλωτικά προϊόντα».
Επιπλέον, οι συντάκτες της έρευνας τόνισαν ότι η υποχώρηση του πραγματικού εισοδήματος και της ζήτησης και οι πιθανές επενέργειές της, π.χ. στην απασχόληση, καθώς και όποιες άλλες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις λόγω του πολέμου, που θα εξαρτηθούν κυρίως από τη διάρκειά του, θα αποτελέσουν τον πλέον καθοριστικό παράγοντα των προσδοκιών των νοικοκυριών στους επόμενους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο το 70% των καταναλωτών (από 57% τον Φεβρουάριο) προέβλεπε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 19% το οποίο αναμένει σταθερότητα.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με αιχμή τη μείωση του ρεύματος, ώστε να ανακοπεί το πληθωριστικό κύμα σε όλη την αγορά, χωρίς να περιμένει άλλο κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει σημαντική παρέμβαση και τα καλύτερα (από τις αρχικές εκτιμήσεις) δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου επιτρέπουν την εφαρμογή ενός γενναίου πακέτου στήριξης. Ο πληθωρισμός δεν ροκανίζει μόνο τα εισοδήματα αλλά διαβρώνει και το κλίμα στην οικονομία, μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2023, και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανακόψει την πορεία αυτή.