Κούρδοι της φυλής Ζαζά στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι του Τούντζελι δεν αγαπούν καθόλου το όνομα της πόλης/επαρχίας τους (που σημαίνει «χάλκινη γροθιά» στα τουρκικά) και πρόσφατα αποπειράθηκαν να επαναφέρουν την παλιά του κουρδική ονομασία Ντερσίμ (ορεινή περιοχή). Παραδεισένιο μέρος με όμορφα βουνά και νερά, σωστή «τουρκική Ελβετία», η πατρίδα του αντιπάλου του Ερντογάν θεωρείται το βορειότερο σύνορο του τουρκικού Κουρδιστάν. Δεν βγάζει τυχαία, άλλωστε, σε μόνιμη βάση πρώτο κόμμα το φιλοκουρδικό HDP.
Λόγω καταγωγής και έμφυτης μετριοπάθειας, ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να προσεταιριστεί τις, απαραίτητες για να νικήσει τον Ερντογάν, κουρδικές ψήφους. Αλλωστε, οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν «καεί» από τις ψεύτικες υποσχέσεις του ισλαμιστή προέδρου και τώρα υφίστανται σκληρό διωγμό, με αιχμή του δόρατος τον σύμμαχό του Μπαχτσελί. (Ο ηγέτης του κόμματος των «Γκρίζων Λύκων» εγκωμίασε, μάλιστα, ανοιχτά τη ρατσιστική βία κατά των παικτών της κουρδικής Αμεντσπόρ από εθνικιστές και παρακρατικούς «φιλάθλους» στο γήπεδο της Προύσας!).
Το 2019, οι Ιμάμογλου-Γιαβάς επικράτησαν σε Κωνσταντινούπολη-Αγκυρα χάρις στις ψήφους των Κούρδων εσωτερικών μεταναστών. Τώρα, αμέσως μόλις ο Κιλιτσντάρογλου επιλέχθηκε κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, το ηγετικό στέλεχος του HDP, Μιτχάτ Σατζντάρ, δήλωσε ανοιχτός στη στήριξή του, υπό τον όρο να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια «ισχυρή δημοκρατία, βάσει μίας συμφωνίας θεμελιωδών αρχών». Η οποία -υποθέτουμε- το λιγότερο που θα περιλαμβάνει είναι η παύση των διώξεων του HDP, η απελευθέρωση του αρχηγού του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, από τις φυλακές της Αδριανούπολης και η παραχώρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων στους Κούρδους. Θα συμφωνήσει σε όλα αυτά η Ακσενέρ; Πολύ δύσκολο. Οσο για τον Ερντογάν, έχοντας το μόνιμο βαρίδι του Μπαχτσελί, δύσκολα θα «ξανατουμπάρει» τους Κούρδους ψηφοφόρους. Κι αυτοί, όμως, από κάπου πρέπει να πιαστούν…