Οι υπογραφές της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης αμφισβητούνται από το Κοινοβούλιο της χώρας και απορρίφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα.
Η Τουρκία επιχειρεί να αναβιώσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να παζαρέψει με τη Δύση, βάζοντας στο τραπέζι το χαρτί του μνημονίου με τη Λιβύη. Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος διπλωματικά, οι ΗΠΑ θέτουν νέους όρους για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, ενώ ήρθη το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο, η Τουρκία αντιμετωπίζεται από τη Δύση ως παράγοντας αστάθειας που «φλερτάρει» με τον Πούτιν και τους υπόλοιπους αυταρχικούς ηγέτες της Ανατολής. Επιπλέον, η Ευρώπη έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας σε σχέση με την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Οι παραλογισμοί της Αγκυρας δεν έχουν τέλος, ο εταίρος του Ερντογάν λέει ότι τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι τουρκικά και απειλεί με εισβολή. Από την πλευρά της Αθήνας απαιτείται ψυχραιμία και κινητοποίηση όλου του διπλωματικού της κεφαλαίου προκειμένου να γίνει σαφές στη διεθνή κοινότητα το παράνομο των ενεργειών της Αγκυρας, αλλά και η απειλή που προκαλείται για την ασφάλεια στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τα πυροτεχνήματα του Ερντογάν γρήγορα σβήνουν, όμως είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει νέο γύρο προκλήσεων στέλνοντας γεωτρύπανα στις λιβυκές ακτές. Μέχρι πού θα φτάσει κανείς δεν γνωρίζει, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιδράσει αποτελεσματικά και όχι απλώς σε επίπεδο φραστικής καταδίκης. Παζάρια με κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν γίνονται αποδεκτά και αυτό οφείλουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να το ξεκαθαρίσουν στον Ερντογάν, αφήνοντας στην άκρη διπλωματικές αβρότητες και άλλα διμερή παιχνίδια. Οι κυρώσεις θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα.
Σοκ στον «πλανήτη χρήμα»
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα βλέπει με τρόμο τις μετοχές του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse να βυθίζονται υπό την πίεση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες. Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 12% τα τελευταία 24ωρα, ενώ τα ασφάλιστρα χρέους, τα περιβόητα CDS, έχουν εκτιναχθεί σε ύψη-ρεκόρ, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις προοπτικές του ομίλου έχει κλονισθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της σε funds που κατέρρευσαν. Κάποιοι αναλυτές παραπέμπουν στην κρίση του 2008 με τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις τραπεζικών κολοσσών, οι πιο ψύχραιμοι υποστηρίζουν ότι η Credit Suisse θα βγει από την κρίση αφού πρώτα οι μέτοχοί της βάλουν το χέρι στην τσέπη και ενισχύσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για μία ελβετική τράπεζα, που λειτουργούσε ως επενδυτικό καταφύγιο, είναι πρωτοφανής και μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο.