«Εχουμε ένα βιβλίο, εννιά αβγά, έναν φορητό υπολογιστή, ένα μπουκάλι κι ένα καρφί. Πείτε μας πώς πρέπει να τα τοποθετήσουμε το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να παραμείνουν σταθερά», ήταν η ερώτηση-πρόκληση. Οι ερευνητές περίμεναν το πρόγραμμα να τα κάνει μαντάρα, αλλά τα έχασαν με τη λογική και την εξυπνάδα του. «Βάλτε τα αβγά πάνω στο βιβλίο», τους είπε. «Τοποθετήστε τα σε τρεις αράδες, αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσά τους. Προσέξτε μην τα σπάσετε (!)». Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή: «Βάλτε το λάπτοπ πάνω στα αβγά, με την οθόνη να κοιτάζει προς τα κάτω και το πληκτρολόγιο προς τα πάνω. To λάπτοπ θα ταιριάξει σωστά ανάμεσα στα όρια του βιβλίου και των αβγών και η επίπεδη και σκληρή πλευρά του θα παρέχει μια σταθερή πλατφόρμα για το επόμενο στρώμα».
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η απροσδόκητα ευφυής απάντηση που έλαβαν έκανε τους ειδικούς να αναρωτιούνται μήπως είχαν μπροστά τους μια νέα μορφή νοημοσύνης. Στην εργασία 155 σελίδων, που δημοσίευσαν τον Μάρτιο, διατείνονται πως έκαναν ένα βήμα προς την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (ΑGI). Tο αξεπέραστο, έως τώρα, σύνορο ανάμεσα στη μηχανή και το ανθρώπινο μυαλό, που διακρίνεται για την εμπειρία, το ένστικτο, την έμπνευση, την πρωτοβουλία και τον αυτοματισμό του. Χρειάστηκε, άλλωστε, εκατομμύρια χρόνια για να φτιαχτεί στο εργαστήριο της Φύσης, μέσα από αλλεπάλληλες γονιδιακές μεταλλάξεις και συσσώρευση πληροφορίας.
Η Μicrosoft ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρία τεχνολογίας που έθεσε τόσο τολμηρά τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, προκαλώντας αναμενόμενη επιστημονική διαμάχη. Εφτιαξε στ’ αλήθεια την εξελιγμένη μορφή νοημοσύνης που βρίσκουμε στην επιστημονική φαντασία ή απλώς … καλπάζει η φαντασία των ταλαντούχων συντελεστών του πειράματος; Οπως και να έχει, ο φόβος ότι σύντομα τα κυκλώματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχό μας αποκτώντας δική τους ατζέντα -ή κάνοντας απλώς του… σιλικονούχου κεφαλιού τους- έχει φωλιάσει για τα καλά στους ανθρώπινους νευρώνες.