ΤΙΣ τελευταίες 15 ημέρες, η Πυροσβεστική και ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκαν αντιμέτωποι με 667 πυρκαγιές. Πάνω από 10 ήταν τεράστιες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Κάηκαν περισσότερα από 400.000 στρέμματα.
ΝΑΙ, είναι η κλιματική κρίση. Οπως είπε και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, «θα το θυμόμαστε για πάντα το καλοκαίρι του 2023». Ναι, είναι και ο εκρηκτικός συνδυασμός αμέλειας και εμπρησμών.
ΚΑΙ ποια θα είναι η απάντηση σε αυτόν τον εφιάλτη;
ΟΝΤΩΣ έχουν διορθωθεί αρκετά πράγματα. Φέτος έχουμε 89 εναέρια μέσα πυρόσβεσης, όταν πριν από μία δεκαετία είχαμε τα μισά. Το «112» λειτουργεί με επιτυχία, όσο κι αν αρκετοί το… ειρωνεύονται για μικροκομματικούς λόγους. Αυτό φάνηκε και από τη Ρόδο, όπου οργανώθηκε και υλοποιήθηκε η εκκένωση 19.000 κατοίκων και τουριστών μέσα σε λίγες ώρες.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
ΑΛΛΑ εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως όλα αυτά δεν είναι αρκετά.
ΗΔΗ έχει ξεκινήσει η δημιουργία σχεδίων διαχείρισης αντιπυρικής πρόληψης για δεκάδες κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα. Γιατί έως τώρα δεν… υπήρχαν. Ναι, και οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να πάρουν πολύ πιο σοβαρά τον βαρύνοντα ρόλο που έχουν στους καθαρισμούς δασών. Πρέπει, συγχρόνως, να δοθούν κίνητρα σε δασικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες, ώστε να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση – διαχείριση των δασών.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ και άλλα. Προφανώς, απαιτείται ακόμη καλύτερος συντονισμός μεταξύ Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και υπόλοιπων φορέων που έχουν αρμοδιότητες, για την καλύτερη οργάνωση στην καταστολή των πυρκαγιών.
ΟΙ πυρκαγιές σε Ρόδο και Αγχίαλο είναι τα παραδείγματα προς αποφυγήν. Προφανώς και ήταν εξαιρετικά δύσκολες πυρκαγιές, αλλά προφανώς έγιναν και λάθη. Οι ειδικοί πρέπει να μελετήσουν όσα συνέβησαν, για μην ξαναγίνουν. Αλλά είναι και άλλα. Δεν γίνεται να ξεκινούν επιθεωρήσεις για την πυρασφάλεια των στρατοπέδων στα τέλη Ιουλίου. Επρεπε να γίνουν εκρήξεις πυρομαχικών για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός;
ΑΡΑ, για να καταλήγουμε και κάπου. Η κλιματική κρίση ανεβάζει κατακόρυφα το βαθμό δυσκολίας στην αντιμετώπιση των mega-πυρκαγιών. Nαι, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Απαιτείται νέο μοντέλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή. Αλλά, όταν τελειώσει ο φετινός εφιάλτης, μάλλον θα πρέπει να «ξηλωθούν» και κάποιοι που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.