Μικρές ελλείψεις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από το καλοκαίρι του 2021, ύστερα από τους καταστροφικούς καύσωνες και τις πυρκαγιές σε επαρχίες του Καναδά, από όπου η Γαλλία εισάγει τους καφέ σπόρους με τους οποίους παρασκευάζεται η ιδιαίτερη και γευστική μουστάρδα.
Από τον Μάιο και μετά όμως, οι ελλείψεις γενικεύθηκαν και τα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας άφησαν κενά τα ράφια με τη μουστάρδα, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής πολλών καταναλωτών. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν τους σπόρους του σιναπιού με τους οποίους παρασκευάζονται οι περισσότερες μουστάρδες – εκτός της Ντιζόν.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, μηδενίστηκαν οι εξαγωγές του σιναπιού το οποίο προμηθεύονται οι ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις πολλών τύπων μουστάρδας. Ετσι, οι ελλείψεις καλύφθηκαν με τη μουστάρδα Ντιζόν.
Η αλυσίδα των ελλείψεων αφορά, βέβαια, σε πολλά σιτηρά που παράγονται στις δύο εμπόλεμες χώρες. Το ζήτημα όμως με τη συγκεκριμένη μουστάρδα επηρεάζει πολλούς παραγωγούς στη Βουργουνδία, που προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να αυξήσουν την τοπική παραγωγή σπόρων σιναπιού. Δεν θα είναι εύκολο γι’ αυτούς, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν στους αγρότες υπερδιπλάσιες τιμές για τους σπόρους.
Επιπλέον, οι παραγωγοί μουστάρδας Βουργουνδίας διαμαρτύρονται γιατί στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορευτεί η χρήση ενός εντομοκτόνου που σκοτώνει το σκαθάρι το οποίο καταστρέφει τις σοδειές του σιναπιού. Προς το παρόν, στην περιοχή, τα νοικοκυριά μπορούν να προμηθευτούν την περίφημη μουστάρδα με το δελτίο – ένα βαζάκι ανά σπίτι.