Η Πολωνή φοιτήτρια υποστηρίζει ότι ανήκει σε μια νέα γενιά ακτιβιστών «της Ανατολής και των περιφερειών της Ευρώπης, που διακρίνουν ξεκάθαρα το σύνδεσμο ανάμεσα στους πολέμους και στα ορυκτά καύσιμα, εισφέροντας νέες ιδέες».
Το δίμηνο της φωτιάς
Η Γιεντροσκόβιακ δεν είναι ακόμη το ίδιο διάσημη με τη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχει οργανώσει διάφορες διαδηλώσεις σε συνεργασία με την πλατφόρμα «Παρασκευές για το Κλίμα» και την Greenpeace. Δεν διστάζει, άλλωστε, να αντιπαρατεθεί έξω από την έδρα ποικίλων θεσμών με πολιτικούς ηγέτες κι επιχειρηματίες.
Εχει «λογομαχήσει» με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ακόμη και με μετόχους του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total. Στόχος της είναι η πλήρης επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο – ο Μπάιντεν και οι αμερικανικές εταιρίες LNG την ευγνωμονούν γι΄ αυτό. Τον Μάιο έγινε viral μια αψιμαχία της με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Στρασβούργο.
Προφανώς η Βικτόρια είναι της γραμμής Ντράγκι («ελευθερία ή κλιματιστικά») και ως νέο κορίτσι αντέχει το κρύο και την πείνα, που θα υποστούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι αν εφαρμοστούν κατά γράμμα οι ρομαντικές ιδέες της. Γι’ αυτό ο Μακρόν την αντιμετώπισε με συγκατάβαση, όταν τον έπιασε σχεδόν από το πέτο στο Στρασβούργο και τον κατσάδιασε: «Γιατί, εσύ που έχεις τη δυνατότητα να σταματήσεις τον πόλεμο, συνεχίζεις να τον χρηματοδοτείς με τα ορυκτά καύσιμα;». Οι γονείς της από τη μια την στηρίζουν, από την άλλη ανησυχούν γι’ αυτήν.