Για να ζήσεις τόσο πολύ έχοντας υγιή νου, εκτός από τύχη και καλό γονίδιο, χρειάζεσαι θετική ενόραση του κόσμου. Να μη θυμώνεις εύκολα, να μην κρατάς κακίες και τις δυσκολίες να τις αντιμετωπίζεις όσο πιο στωικά γίνεται, γνωρίζοντας ότι, έτσι κι αλλιώς, κάποια μέρα θα πεθάνεις. Αυτό δεν διδάσκεται, είναι κυρίως έμφυτο. Να καλλιεργηθεί μπορεί, αλλά σε γόνιμο έδαφος.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Από αυτό διαθέτει άφθονο η ψυχή της Μαρία Μπράνιας Μορέρα. Μιας Ισπανίδας 115 χρόνων, που μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες ως ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είχε ήδη γίνει διάσημη τον Μάιο του 2020, όταν κόντρα στις πιθανότητες επιβίωσε από Covid. Nα θυμίσουμε πως τότε η πανδημία θέριζε Ισπανία και Ιταλία, και τα εμβόλια δεν είχαν βγει ακόμη.
Η Μορέρα γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1907, αλλά σύντομα ο μετανάστης πατέρας της επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ισπανία. Εκείνος δεν πρόλαβε να τη δει, αφού πέθανε από πνευμονία στο ταξίδι. Η γλυκιά υπεραιωνόβια έχει πολύ κακές μνήμες από την Ισπανική Γρίπη του 1918 και τον Εμφύλιο του 1936-39. Ομως έζησε ευτυχισμένη με τον άνδρα της, έναν γιατρό από την Καταλονία, αποκτώντας τρία παιδιά, έντεκα εγγόνια και δεκαοκτώ δισέγγονα. Τη μέρα του γάμου της ο παπάς… πέθανε λίγο προτού φτάσει στην εκκλησία και το ζευγάρι με τα πεθερικά έτρεχαν από χωριό σε χωριό για να βρουν άλλον.
Ιδού και οι συμβουλές της για μακροζωία: «Οργάνωση, ηρεμία, καλή επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και τη φύση, μακριά από έγνοιες και ενοχές, άφθονη θετική διάθεση και μακριά από τοξικούς ανθρώπους». Πώς φαίνεται ότι η Μαρία Μπράνιας Μορέρα γεννήθηκε σε άλλη εποχή…