Οσοι δεν έχουν δει την ταινία δεν έχουν παρά να δουν το βιντεάκι που ανέβηκε στο YouTube από πενταμελή συμμορία Ρομά που λήστεψε οικογένεια τουριστών στην Κορινθία. Στο βίντεο νεαροί κουκουλοφόροι σπάνε τα παράθυρα, προσπαθούν να μπουν στο σπίτι και απειλούν με σίδερα τα μέλη της οικογένειας. Οι φρικιαστικές εικόνες δείχνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.
Αυτό είναι να ισχύσει και πάλι το «crime does not pay». Το ρίσκο του εγκλήματος για τον εγκληματία να είναι μεγαλύτερο από το όφελος. Και στο δικαστήριο, αλλά και προηγουμένως στη διάρκεια της τέλεσης του εγκλήματος, που θα πρέπει να έχει στο μυαλό ότι η βία θα αντιμετωπιστεί με βία. Διαφορετικά, δεν πάει και να τους συλλάβουν όλους. Τίποτα δεν θα έχει συμβεί. Θα μπουν για λίγο καιρό μέσα και θα βγουν επιμορφωμένοι. Τη σημερινή πραγματικότητα έχουν αντιληφθεί οι Ρομά και σε ορισμένες περιοχές είναι κράτος εν κράτει. Για παράδειγμα, στον Ασπρόπυργο εργαζόμενοι σε βιομηχανίες της περιοχής δίνουν ραντεβού για να πάνε όλοι μαζί στη δουλειά τους σε κονβόι, ώστε να νιώθουν ασφαλείς.
Ενα σημείο όπου απέτυχε η Αστυνομία είναι ο τομέας των τροχαίων ατυχημάτων. Καθημερινά γίνονται θανατηφόρες συγκρούσεις, με τον ΒΟΑΚ το καλοκαίρι να έχει γίνει η παραλιακή της Αθήνας. Η λύση είναι μία. Στις περιπτώσεις μεγάλου ποσοστού αλκοόλ στο αίμα ή υπέρβαση του ορίου πάνω από 40% άμεση κατάσχεση του αυτοκινήτου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Στη λογική ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν μέσο μετακίνησης αλλά όπλο που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
Και ένα τελευταίο. Κάθε χρόνο, ίδια εποχή παίρνω το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Εναν παραμελημένο χώρο, όπου Ρομά και Πακιστανοί πουλάνε -πιεστικά- γυαλιά του ηλίου και άλλα μπιχλιμπίδια σε τουρίστες που κάθονται δίπλα σε αστέγους που κοιμούνται σε σιδερένιους πάγκους. Φέτος, η κατάσταση έμοιαζε λίγο καλύτερη. Τουλάχιστον, δεν είδα τον Ρομά που κάθε καλοκαίρι μού την πέφτει να αγοράσω Ρόλεξ.
Η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη και μπράβο στον Χρήστο Στυλιανίδη, αν από το πόστο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έβαλε… γκάζια για να βελτιωθεί. Σηκώνει, όμως, ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Ελπίζω ότι το γεγονός αντιλαμβάνονται και οι ακτοπλόοι, που σε συνεργασία με το υπουργείο θα έπρεπε να ξεκινήσουν μια καμπάνια για ένα πιο όμορφο λιμάνι.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
ΤΕΡΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τη λέξη «τερλίκια» την έμαθα το 2019. Για τους λάθος λόγους. Τον Απρίλιο του 2019 είχε συλληφθεί μία γιαγιά 90 ετών που πουλούσε τερλίκια, δηλαδή πλεκτές μάλλινες κάλτσες, σε λαϊκή αγορά στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει άδεια. Η υπόθεση είχε πάρει έκταση, η ΑΑΔΕ τής είχε επιβάλει 2.600 ευρώ πρόστιμο, η γιαγιά είχε απαντήσει «να τα κατάσχουν από τα έξοδα της κηδείας μου» και αργότερα το δικαστήριο την αθώωσε. Αποδεικνύοντας ένα βασικό αξίωμα. Οτι ένας νόμος για να γίνει σεβαστός πρώτα πρέπει να εφαρμόζεται στους ισχυρούς. Κάτι που μοιάζει να αντιλαμβάνεται ο Γιώργος Πιτσιλής της ΑΑΔΕ, που έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής να ασχολούνται με τις σοβαρές υποθέσεις, που το ενδεχόμενο πρόστιμο θα είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο του κόστους της έρευνας.
Την περασμένη Τετάρτη, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε υποθέσεις φοροδιαφυγής από 52 ηλεκτρονικά καταστήματα που είχαν αποκρύψει φορολογητέα ύλη 18,5 εκατ. ευρώ, τα οποία, φυσικά, δεν πρόκειται να εισπραχθούν αμέσως. Κάτι που εκμεταλλεύονται όσοι προσπαθούν από αριστερά και δεξιά να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κράτος. Γιατί άλλο να ζητάνε να επισπευσθεί η απονομή Δικαιοσύνης, που το θέλουν όλοι, και άλλο να θέλουν τις αποφάσεις να παίρνει ο Φίρερ ή το κόμμα, που είναι, ευτυχώς, το ανεκπλήρωτο όνειρό τους.
Νίκος Παππάς σε ρόλο Πολάκη… εξωτερικού
Στην πολιτική καθένας ανακαλύπτει τον ρόλο του και ο μόνος ρόλος που μπορούσε να ταιριάξει στον Νίκο Παππά, πρώην μπασκετμπολίστα και νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν του Πολάκη… εξωτερικού. Για την ακρίβεια, Σούπερ Πολάκη, αφού, για να είμαστε δίκαιοι, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε είχε αποκαλέσει αστυφύλακα «σκουπίδι» και «μπατσάκο» και ευχήθηκε «να ψοφήσει ό,τι αγαπάς».
Σε αυτό το σημείο ο Θάνος Πλεύρης, βλέποντας την ευκαιρία για δημοσιότητα, είπε ότι θα ζητήσει την ποινικοποίηση της λέξης μπάτσος. Οποιος δηλαδή λέει «μπάτσος» να πηγαίνει αυτόφωρο.
Το χούι με την επικαιρότητα και τους ασφαλείς αγώνες ο Θάνος Πλεύρης το έχει. Αλλωστε, το είχε αποδείξει πριν από τις εκλογές του 2019, όταν αγέρωχα είχε πάει στην πλατεία Εξαρχείων. Τα ξημερώματα, μιλώντας χαμηλόφωνα στην κάμερα και γυρνώντας κάθε τόσο πίσω το κεφάλι για να δει αν του την πέφτουν. Οταν, όμως, στις διαδηλώσεις την πέφτουν στους αστυφύλακες με στειλιάρια και χτυπήματα καράτε, το να λες ότι θα συλλάβουν κάποιον επειδή είπε «μπάτσος» είναι σαν να μην έχεις σχέση με την πραγματικότητα. Τέλος, τα αυτόφωρα για ύβρεις κατά οργάνων της τάξης απαξιώθηκαν με τις προσχηματικές συλλήψεις την εποχή «εξύβρισης των θείων».