Ωστόσο, αρκετά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων (Cluster, Elabe, Ifop, Odoxa) επιμένουν να κάνουν μετρήσεις γύρω από μια τρίτη, εντελώς υποθετική μονομαχία του με τη Μαρίν Λεπέν. Εως πέρσι τον Νοέμβριο, ο «Μανού» έβγαινε πρώτος σε αυτές τις σκιαμαχίες, αλλά στις δύο τελευταίες του Απριλίου η αρχηγός του «Εθνικού Συναγερμού» τον ξεπέρασε με 55%-45%. Τι μύγα τσίμπησε τα γαλλικά ινστιτούτα για να χάνουν τζάμπα τον καιρό τους με ανούσιες μετρήσεις, άνευ πρακτικού αντικρίσματος;
Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει, που το «έσκασε» σαν λαγός ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, στενός φίλος του προέδρου. Σε συνέντευξη τη Δευτέρα στη «Figaro», ο σοσιαλιστικής προέλευσης αποτυχών υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του περσινού Ιουνίου τάχθηκε κατά «των περιορισμών στην έκφραση της λαϊκής βούλησης».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να καταργηθεί μόνο ο περιορισμός των δύο θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και το ασυμβίβαστο, που καθιερώθηκε το 2014 για βουλευτές και γερουσιαστές, ώστε να εκλέγονται ταυτόχρονα δήμαρχοι ή περιφερειάρχες!
Κι αν ο Φεράν χαρακτήρισε «ζουρλομανδύα» τους χρονικούς περιορισμούς στις θητείες των αιρετών ανώτατων αξιωματούχων, βουλευτές της Αριστεράς και της Δεξιάς τον κατηγόρησαν ότι αντιγράφει φρασεολογία και τακτική αυταρχικών καθεστώτων. «Οι δύο τελευταίοι άνθρωποι που άλλαξαν τα συντάγματά τους για να παραμείνουν στην εξουσία ονομάζονταν Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν», υπενθύμισε ο δεξιός γερουσιαστής Αλέν Ουπέρ. (Ξέχασε τους Ερντογάν, Τσάβες, Λουκασένκο κι ένα σωρό δικτατορίσκους της Αφρικής.) Η δε Ματίλντ Πανό, της «Ανυπότακτης Γαλλίας», χαρακτήρισε τον Φεράν «βιτρίνα της αυταρχικής στροφής του Μακρόν».
Κατόπιν αυτών, η πέτρα του σκανδάλου διευκρίνισε ότι δεν πρότεινε την παραμονή του Μακρόν στο Ελιζέ έως το 2032 («δεν αλλάζεις τους κανόνες στην πορεία του παιχνιδιού», τόνισε), αλλά ότι οι περισσότερες θητείες πρέπει να ισχύσουν από τον επόμενο πρόεδρο. Οσοι τον πίστεψαν, τον πίστεψαν…