ΑΝ το ζήτημα είναι αυτό, τότε ας μη βάλουν καν αυτοκόλλητο. Μπορούν, όμως, να κάνουν κάτι άλλο. Να ξεκινήσουν μια δική τους καμπάνια σε στιλ «πάρτε ταξί και πληρώστε με την κάρτα ή το τηλέφωνό σας, πλέον κόβουμε απόδειξη για κάθε διαδρομή». Ολο το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί έτσι απλά. Χωρίς γκρίνιες και φασαρίες.
ΕΙΝΑΙ, όμως, το πρόβλημα το αυτοκόλλητο; Ή είναι μια αστεία δικαιολογία; Γιατί, τουλάχιστον, μέχρι πριν από λίγο καιρό, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν έμπαινε κάποιος σε ταξί και ήθελε να πληρώσει με κάρτα, άκουγε απαντήσεις του τύπου «δεν έχω POS, μου έκλεισε η μπαταρία του POS ή δεν έχει καλό σήμα».
ΓΙΑ να είμαστε δίκαιοι, δεν φταίνε οι αυτοκινητιστές. Πρόκειται για μια συνήθεια, μια νοοτροπία δεκαετιών. Σε πολλά επαγγέλματα ήταν καθεστώς το να μην κόβονται αποδείξεις. Σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κρεοπωλεία, ακόμα και σε μικρά καταστήματα ένδυσης-υπόδησης. Ε, τι να κάνουμε, μπαίνει τέλος σε αυτή την παθογένεια. Οι ταμειακές συνδέθηκαν, επιτέλους, με την εφορία. Ηρθε και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Και όλο αυτό το νέο μοντέλο δείχνει ότι αποδίδει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν ήδη έξτρα έσοδα 3 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, ενώ μέσα στην επόμενη διετία θα αυξηθούν ακόμα κατά 1 δισ. ευρώ.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΤΟ έλλειμμα στην είσπραξη ΦΠΑ μειώνεται με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον ρυθμό μείωσης του συγκεκριμένου ελλείμματος. Λύθηκε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Εν μέρει. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Και αυτά αφορούν, πλέον, κάποια επαγγέλματα που λειτουργούν πίσω από κλειστές πόρτες και υπάρχει προσωπική επαφή πελάτη – επαγγελματία. Όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, όλα τα τεχνικά επαγγέλματα όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ελαιοχρωματιστές ή τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.
ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει και σε αυτούς τους κλάδους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σώζουν την κατάσταση ούτε τα αυτοκόλλητα. Γιατί όταν έρχονται στο σπίτι να τοποθετήσουν τις τέντες και το κόστος είναι 1.000 ευρώ, αν ζητήσεις απόδειξη, θα σου πουν ότι πρέπει να πληρώσεις 1.240 ευρώ. Οπότε, για να γλιτώσει ο πελάτης αυτά τα χρήματα, αδιαφορεί για την απόδειξη.
ΕΔΩ υπάρχει απουσία κινήτρων. Πρέπει ο πολίτης – πελάτης να έχει να κερδίσει κάτι από το κόψιμο της απόδειξης, ώστε να την απαιτήσει. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τη λύση. Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές ιδέες. Οπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ για όλες αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων. Ετσι κι αλλιώς, τα έσοδα του κράτους είναι από μηδενικά έως ελάχιστα. Και το να προσμετρώνται διπλά τέτοιου είδους αποδείξεις στη φορολογική δήλωση του καταναλωτή. Αξίζει να δοκιμαστούν έστω πιλοτικά για ένα-δύο χρόνια τέτοιου είδους μέτρα και αν αποδώσουν να μονιμοποιηθούν.
ΤΟ θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν θα μπουν ή όχι αυτοκόλλητα, αλλά αν θα γκρεμιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και θα κάνουμε βήματα προς τα εμπρός.