Προχθές στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε σύνθημα με βασικό σύνθημα «Η Δημοκρατία θα νικήσει». Το είχε πρωτοχρησιμοποιήσει ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον «Ανένδοτο» της δεκαετίας του ’60, το ανέσυραν στην Κουμουνδούρου ως ανέκδοτο πλέον, λες και ζούμε σε περίοδο τρομοκρατίας και χούντας.
Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποια από τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ στις επετείους της εξέγερσης των φοιτητών του 1973 για να αντιληφθούμε πώς θέλουν να κατεβάσουν στα κυβικά τους ένα γεγονός που δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση.
Τον Νοέμβριο του 2014, όταν και τότε η Ελλάδα υπέφερε από τη «χούντα» των «Σαμαροβενιζέλων» και τους «Τσολάκογλου», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνδέσει το Πολυτεχνείο με τα Μνημόνια. Στη δήλωσή του ο Τσίπρας είχε αναφέρει ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ο φάρος που μας δείχνει το δρόμο προς τη Δημοκρατία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία. Είναι η ενεργός μνήμη που μας καλεί σε συλλογική δράση, ενότητα κι αγώνα. Είναι το καθήκον που μας ορίζει να σταθούμε αποφασιστικά αντίθετοι απέναντι σε κάθε κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των Μνημονίων και της λιτότητας».
Ενα χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2015, και αφού είχε κάνει την κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού, τα Μνημόνια ξεχάστηκαν από το μήνυμα του πρωθυπουργού πια Τσίπρα. Αλλωστε νωπή ήταν η υπογραφή που είχε βάλει στον δικό του τρίτο «μονόδρομο των Μνημονίων και της λιτότητας» για να χρησιμοποιήσουμε τη δική του έκφραση. Οταν μάλιστα κατέθετε στεφάνι στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, ο Τσίπρας είχε δεχθεί τις αποδοκιμασίες «συντρόφων», που δεν είχαν καταλάβει πως μέσα σε 12 μήνες ο αγώνας κατά των Μνημονίων κατέληξε στην κυβέρνηση της μνημονιακής Αριστεράς.
Προχθές ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τους «αγώνες για Δημοκρατία και δικαιοσύνη απέναντι σε κάθε αυταρχικό καθεστώς που δεν μπορεί να σταθεί όταν οι πολίτες αντιστέκονται και ο λαός δεν αντέχει να λεηλατούν τη ζωή του», ενώ κατέληξε με το σύνθημα «Η Δημοκρατία θα νικήσει». Η αλήθεια είναι ότι η Δημοκρατία δεν έχει χάσει για να χρειάζεται να νικήσει.
Ευτυχώς στη χώρα μας, χάρη στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, και όλοι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αλλά η μνήμη των πολιτών δεν είναι κοντή, ξέρουν να αναγνωρίζουν τους κατά φαντασίαν αντιστασιακούς που θέλουν να δημιουργήσουν μία εικονική πραγματικότητα «χούντας» απλώς επειδή έτσι εξυπηρετείται το ψευδοαφήγημά τους.
Στην ενδιαφέρουσα πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου μίλησε η κυρία Μέλπω Λεκατσά, η οποία ως φοιτήτρια το 1973 ήταν η υπεύθυνη του φαρμακείου μέσα στο Πολυτεχνείο, μπροστά στα μάτια της πέθαναν δύο νέοι.
Η κ. Λεκατσά, αφού σημείωσε ότι η εξέγερση ήταν αυθόρμητη, δεν χειραγωγήθηκε από ομάδες και από κόμματα, αλλά όλοι οι νέοι ένωσαν τη φωνή τους για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει η σχέση η χούντα εκείνης της περιόδου με τη Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα του Πολυτεχνείου και από πραγματικούς αγωνιστές που βασανίσθηκαν και όχι από επαναστάτες της φακής.