Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την παράταση της απαγόρευσης των κοριτσιών από τα Γυμνάσια, καλώντας από τηλεοράσεως την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί. Κανονικά, το κεφάλι του θα έπρεπε να πέσει, αλλά διαθέτει τόση ισχύ, ώστε οι ανώτεροί του έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν.
Ορισμένοι «προοδευτικοί» Ταλιμπάν με μικρότερη επιρροή δεν είχαν την ίδια τύχη. Για παράδειγμα, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αμπντούλ Μπακί Χακάνι, έχασε τον Οκτώβριο τη θέση του επειδή επέμενε να συνεχίσουν να φοιτούν οι Αφγανές στα πανεπιστήμια, έστω σε χωριστές τάξεις. Ο υπερσυντηρητικός μισογύνης αντικαταστάτης του, Νίντα Μοχάμαντ Ναντίμ, έλυσε το ζήτημα δραστικά.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Tο τελευταίο χτύπημα της ακραίας πτέρυγας των «σπουδαστών του Κορανίου» ήταν η απαγόρευση συμμετοχής γυναικών σε διεθνείς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα επί ποινή λουκέτου! Ο έμπειρος, αφγανικής καταγωγής, Αμερικανός διπλωμάτης Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που εξακολουθεί να έχει επαφή με κύκλους της Καμπούλ, πιστεύει ότι τέτοιες ενέργειες θα διευρύνουν το ρήγμα ανάμεσα στην κλειστή ομάδα… αγροίκων Ταλιμπάν, που κυβερνά τη χώρα από την Κανταχάρ, με επικεφαλής τον αγοραφοβικό εμίρη Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, και τους πιο κοσμοπολίτες ηγέτες της Καμπούλ, που αφουγκράζονται καλύτερα το λαϊκό αίσθημα.
Ο Χαλιλζάντ δεν πιστεύει πως οι διαφωνίες των «Κανταχάρι» με τους «Καμπουλιστές» θα οδηγηθούν σε ανοιχτή ρήξη. Ομως το ογκούμενο κλίμα δυσαρέσκειας για τη μεταχείριση των γυναικών θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει κοινωνικές συγκρούσεις με αβέβαιες συνέπειες – όσο κι αν κανείς σε αυτή την καθημαγμένη χώρα δεν θέλει νέους εμφυλίους.