Ομως δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευθεί την τραγική αυτή υπόθεση όταν επί των ημερών του στην κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάσθηκαν και άνοιξε ο δρόμος για την πώληση «κόκκινων δανείων» στα διαβόητα funds. Ακόμα και ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός έγινε τον Μάρτιο του 2019.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπάθειά του προς την ατυχή συνάδελφο, όμως δεν είπε κουβέντα για τα όσα έπραξε και νομοθέτησε για τους πλειστηριασμούς, προκαλώντας την αντίδραση παλαιών «συντρόφων» του, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μάλιστα διώχθηκε με αδικήματα κατά του πολιτεύματος επειδή διαδήλωνε έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία.
Το τι ακριβώς όμως έγινε την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα και ύστερα από την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 το ανέπτυξε εκτενώς στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετικές ερωτήσεις της Εφης Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού, το ύψος του ιδιωτικού χρέους στα μέσα του 2019 υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, στις 5 Οκτωβρίου 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της τότε κυβέρνησης, είχε τονίσει ότι «με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων», ενώ υποστήριζε ότι με την 3η αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα επιτυγχανόταν. Λίγες ημέρες αργότερα (31 Οκτωβρίου 2015), ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει στην Ολομέλεια της Βουλής: «Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων». Τελικώς, ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2019 παραδέχτηκε ότι το «μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι τα “κόκκινα” δάνεια». Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017, νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλώτος, στις 30 Ιουλίου 2017, δήλωνε τα εξής:
«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους», ενώ ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας στις 3 Δεκεμβρίου 2017 υποστήριζε ότι «κακώς τα στελέχη της Ν.Δ. νομοθετούσαν την προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αν η Ν.Δ. είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2017 έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ με βάση το Νόμο 4354/2015, οι αδειοδοτούμενες εταιρίες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων.
Κατά συνέπεια, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλιζόταν η δυνατότητα πλήρους διαχείρισης από τις εταιρίες διαχείρισης, δηλαδή διενέργειας δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Χαρακτηριστική πάλι είναι η αναφορά του κ. Τσακαλώτου, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017: «Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό».
Και λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία, τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της 1ης κατοικίας.
Ολα αυτά δείχνουν ότι με την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς» νομοθετήθηκαν όλα τα μέτρα για τη διενέργεια πλειστηριασμών, που καταγγέλλει σήμερα ο κ. Τσίπρας. Προφανώς θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι οι πολίτες ξεχνούν γρήγορα, κάνουν όμως λάθος.