Δημοσκόποι με τους οποίους συνομιλούσαμε κυριολεκτικώς «τραβούσαν τα μαλλιά τους» με το επίσημο αίτημα της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, να δοθούν στη δημοσιότητα τα αστάθμητα νούμερα των ερευνών που διενεργούν.
«Μα καλά, αντιλαμβάνονται τι θέλουν; Γνωρίζουν ότι στα αστάθμητα δείγματα οι διαφορές υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγαλύτερες από εκείνες που εμφανίζονται μετά την επιστημονική τους επεξεργασία; Δηλαδή, αν δουν στην Κουμουνδούρου προβάδισμα της Ν.Δ. 15 ή 17 μονάδες στα αστάθμητα, θα ικανοποιηθούν;», έλεγαν χαρακτηριστικά και εξηγούσαν: Η στάθμιση γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία, προκειμένου να επιτευχθεί η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος κατά ηλικίες, περιοχές και φύλο. Επιπλέον, στα αστάθμητα, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποεκτιμάται, καθώς ένα μέρος των ψηφοφόρων του αντίκειται εχθρικά προς τις δημοσκοπήσεις και ενδεχομένως δεν απαντά ή δίνει λάθος απαντήσεις.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Για αυτό και τελικά η διαφορά καταγράφεται αυτές τις ημέρες μεταξύ 5,9% και 6,2%, εμφανώς μικρότερη από αυτή που βλέπουν οι δημοσκόποι στα αστάθμητα δείγματα.
Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία γραμμή απελπισίας στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ανεβάζει δυνάμεις, προκειμένου να μειώσει τη διαφορά από τη Ν.Δ., βλέπει να χάνει τόσο από δεξιά του -οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι μόλις άκουσαν για το σχέδιο «Δήμητρα» του συντρόφου Βαρουφάκη έφυγαν άρον άρον πριν γίνει καμιά τρέλα- όσο και από αριστερά, καθώς αρκετοί ακραίοι του χώρου θεωρούν ότι και η Κουμουνδούρου είναι μία «συστημική» επιλογή. Εκτός εάν πιστεύουν ότι ο κόσμος θέλει να ξαναγυρίσει στο δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη με αέναες διαπραγματεύσεις, το σχέδιο «Δήμητρα» στο τραπέζι και τα πιεστήρια του Εθνικού Λαχείου σε πλήρη ετοιμότητα.
Όλα, βέβαια, ξεκινούν από τα θολά μηνύματα που εκπέμπει ο Τσίπρας. Με πρόγραμμα αναξιόπιστο, κυβερνητική προοπτική που περνά μέσα από συμμαχίες με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, τις οποίες απορρίπτουν και οι δύο, αλλά και με ένα βαρύ κυβερνητικό παρελθόν δεν πρέπει να απορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.
Αλλωστε ο ίδιος, μόλις στις αρχές Απριλίου, επικαλείτο τις δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη για να εκφράσει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της κάλπης με βάση «τις τάσεις των μετρήσεων», ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι το παιχνίδι γυρίζει και οι δημοσκοπήσεις «επιβεβαιώνουν αυτό που ολόκληρη η κοινωνία καταλαβαίνει».
Τώρα, οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες, ο Τσίπρας λέει ότι θα δούμε τις μπάρες των κομμάτων τη βραδιά της 21ης Μαΐου και όχι εκείνες των ερευνών, ενώ η Τσαπανίδου θέλει να δημιουργήσει τη δική της επιστημονική πατέντα δημοσιοποιώντας αστάθμητα στοιχεία, κάτι που δεν γίνεται πουθενά παγκοσμίως.
Το 2019 ήταν μία ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει από τα λάθη του. Ομως, αντί να διδαχθεί από το πάθημα της κάλπης, επαναλαμβάνει ακριβώς τις πρακτικές που τον οδήγησαν τότε στη βαριά πολιτική ήττα. Ενδεχομένως να μη γνωρίζουν και κάτι άλλο, πώς, δηλαδή, θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Μητσοτάκη σε ουσιαστικά ζητήματα της οικονομίας ή των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, κανείς δεν κέρδισε χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο, εν προκειμένω στα δείγματα των δημοσκοπήσεων. Αστάθμητα ή σταθμισμένα.