Το πιο πρόσφατο σχετικό αίτημα διατυπώθηκε από μουσεία του Σουδάν. Οι υπεύθυνοι μουσείων της αφρικανικής χώρας ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο την επιστροφή πολλών ιστορικών αντικειμένων -αντίκες, τεχνουργήματα, ακόμη και ανθρώπινα λείψανα- τα οποία αφαιρέθηκαν ή κλάπηκαν από στρατιώτες ή επισκέπτες κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, μετά την εισβολή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή το 1898. Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο κρανία που ανήκαν σε Σουδανούς στρατιώτες, τα οποία πήραν οι Βρετανοί ως πολεμικά τρόπαια και μεταφέρθηκαν στο Ανατομικό Μουσείο του Εδιμβούργου, όπου χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση ρατσιστικών επιστημονικών θεωριών τον 19ο αιώνα. Οι Αρχές του Χαρτούμ επιθυμούν την επιστροφή των λειψάνων ως μέρος της ιστορίας αντίστασης της χώρας κατά της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, η οποία έληξε το 1956.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ο τεράστιος αριθμός ιστορικών αντικειμένων που ελήφθησαν από το εξωτερικό κατά την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί πηγή διαμάχης με πολλές χώρες. Οπως είχε γράψει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», «τα βρετανικά μουσεία παλεύουν με την αύξηση των αιτημάτων για την επιστροφή ξένων θησαυρών». Το 2021, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα που επέστρεψε διάσημα αγάλματα που λεηλατήθηκαν από τη Δυτική Αφρική τον 19ο αιώνα, ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πλήθος Ελλήνων και Βρετανών διαδήλωσε υπέρ της επιστροφής (ή, πιο σωστά, επανένωσης) των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης. Μαζί τους ήταν και η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, κρατώντας την ελληνική σημαία.