Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που προτιμά να «διαψεύδεται» επί τα βελτίω σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, κρατά ακόμη προσγειωμένες τις εκτιμήσεις για φέτος στο 3,1%, όμως όλα δείχνουν ότι ο στόχος αυτός θα υπερκαλυφθεί σημαντικά, και μάλιστα με άξονες στοιχεία εξωστρέφειας και παραγωγής.
Οι ακαθάριστες εγχώριες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,7% σε ετήσια βάση, όπως και οι εξαγωγές κατά 9,6%, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει πλέον δυναμικά ο τουρισμός, που αναμένεται να απογειώσει τα έσοδα και να συμβάλει θετικά στην αγορά εργασίας.
Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 7%, ενώ η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν 2,3%, κόντρα σε όσους προέβλεπαν στασιμότητα.
Βραχνάς παραμένει η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, που τροφοδοτείται από τα ακριβά καύσιμα ενώ ο πληθωρισμός ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα αν και στο πρώτο τρίμηνο του έτους η κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά, κατά 10,5% σε ετήσια βάση και κατά 2,5% σε τριμηνιαία μεταβολή.
Το βέβαιο είναι ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που βασίσθηκε στη μείωση φόρων και στην προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων, επιβραβεύεται από τις νέες επενδύσεις, που αποτελούν πλέον βασικό παράγοντα για την τελική αναπτυξιακή επίδοση της χώρας. Και όλα αυτά σε μία άσχημη συγκυρία, με την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται και τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στη διακίνηση αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα σιτηρά.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε συγκρίσιμες τιμές) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2011, ενώ σε απόλυτες τιμές, εάν συνεχισθεί η ίδια πορεία, θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας δηλαδή στα επίπεδα προ κρίσης.
Η υψηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων ανάπτυξη έχει και δύο παράπλευρες ωφέλειες. Η πρώτη είναι ότι μειώνει το χρέος, που μετράται ως ποσοστό του ΑΕΠ, και η δεύτερη ότι δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης εν όψει δύσκολων εποχών λόγω πληθωρισμού.
Αλλαγή συσχετισμών στα Βαλκάνια
Η ματαίωση του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Σερβία λόγω της άρνησης βαλκανικών χωρών να επιτρέψουν τη διέλευση του αεροσκάφους από τον εναέριο χώρο τους δείχνει πώς έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στην περιοχή. Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο τάχθηκαν ανοιχτά κατά της πολιτικής του Πούτιν την ώρα που η Σερβία παραμένει ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη διάθεση των περισσότερων βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στο δυτικό σύστημα, ενώ οι αποστάσεις που κρατούν έναντι της Ρωσίας τις απομακρύνει και από την Τουρκία. Οι βαλκανικές χώρες βλέπουν την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα την πολεμική που έχει αναπτύξει ο Ερντογάν με την Ουάσιγκτον και δεν θέλουν να εμπλακούν στους τουρκικούς καβγάδες.
Για αυτό είναι και μία ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να αναπτύξει τις σχέσεις της στην περιοχή των Βαλκανίων και να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός της δυτικής συμμαχίας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Για το λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε χώρες των Βαλκανίων προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον η Σύνοδος της Διαδικασίας για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.