Ο μετεωρολογικός απολογισμός του 2024 από τους επιστήμονες του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι τρομακτικός. Τον χρόνο που έφυγε ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία της χώρας, με τη μέση θερμοκρασία να διαμορφώνεται στους 16°C. Στο ίδιο έτος σημειώθηκαν 31 ακραία καιρικά φαινόμενα με ανθρώπινες απώλειες και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ο πρωτογενής τομέας, πάντως, δέχεται τα σημαντικότερα χτυπήματα, αφού απειλείται και όταν ο ουρανός φαίνεται «καθαρός». Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να είναι σε εξέλιξη κάποιος Ντάνιελ ή Ιανός για να αφανιστούν οι καλλιέργειες, αρκούν οι παρατεταμένοι καύσωνες, η ανομβρία και οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες για να ξεκουρδιστεί το ρολόι της φύσης, που λιώνει σαν τα ρολόγια του Νταλί. Οι εποχές εξαφανίζονται και μαζί τους αποδιοργανώνονται όλοι οι κανόνες της φύσης που έμαθαν να σέβονται και να ακολουθούν οι αγρότες.
Τα αδιαπραγμάτευτα θέλω της κοινωνίας
Πότε πρέπει να φυτέψουν; Πότε να ψεκάσουν; Ποιες ποικιλίες πρέπει να επιλέξουν και ποιες να εγκαταλείψουν; Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία συνωμοσίας ούτε επιστημονικό πείραμα που εξελίσσεται σε κάποιο εργαστήριο. Είναι η νέα, μη κανονική πραγματικότητα που εξαντλεί τις στεριές και τις θάλασσες και εξελίσσεται με αστραπιαίες ταχύτητες.
Τις επόμενες ημέρες το θέμα του πρωτογενούς τομέα θα έρθει στη Βουλή, καθώς θα είναι η πρώτη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το νέο έτος. Αν κρίνουμε, βέβαια, από τη διατύπωση του αιτήματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα εξαντληθεί σε ατάκες και συνήθεις αφορισμούς που αφορούν δεδομένα περασμένων δεκαετιών. Αλλά αυτή τη φορά σημασία δεν έχει η ερώτηση, αλλά η απάντηση. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έγκαιρα αντιλήφθηκε την κλιματική απειλή και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας και της βιομηχανίας. Ομως, για τον αγροτικό τομέα, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν χρόνο να αποδώσουν, χρειάζονται και άμεσα μέτρα.