ΣΗΜΕΡΑ, ο μεγάλος συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη έρχεται από τη Γαλλία. Το έλλειμμα κινείται πάνω από 6%, το χρέος αυξάνεται, η κυβέρνηση προετοίμαζε έναν προϋπολογισμό λιτότητας με σημαντικές περικοπές στις δαπάνες. Αυτή είναι η πρώτη σύμπτωση.
ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτή την κατάσταση οι λαϊκιστές της Γαλλίας, ο αριστερός Μελανσόν και η ακροδεξιά Λε Πεν συμμάχησαν και το πιθανότερο είναι πως σήμερα το βράδυ θα υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Κάτι που θυμίζει την ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 2014, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτή είναι η δεύτερη σύμπτωση.
ΑΠΟ εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά για το μέλλον της Γαλλίας. Ο Μακρόν μπορεί να διορίσει μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης εξαμήνου, ώστε η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εθνικές κάλπες. Τα επόμενα βήματα, όμως, θα είναι αχαρτογράφητα.
O Mακρόν και το άρθρο 16
H πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Γαλλία δημιουργεί αναταραχή στην ευρωζώνη. Την ώρα, μάλιστα, που σε δύο μήνες θα στηθούν κάλπες και στη Γερμανία, ύστερα από την κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας Σολτς.
ΚΑΠΟΥ εδώ σταματούν και οι ελληνογαλλικές συμπτώσεις. Γιατί, αυτή τη στιγμή, οι θέσεις έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2014 και αυτό συμβαίνει γιατί τα τελευταία πεντέμισι χρόνια η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εφαρμόσει ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής που αποτελεί μοντέλο για την Ευρώπη. Με υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικά ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, ανάπτυξη τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αύξηση επενδύσεων, μειώσεις – καταργήσεις δεκάδων φόρων, κατακόρυφη πτώση της ανεργίας στο 9,4% και σταδιακή αύξηση εισοδημάτων.
ΤΑ έχουμε πει πολλές φορές. Δεν έχουμε γίνει Ελβετία. Αλλά η οικονομία έχει θωρακιστεί και μπορεί να αντεπεξέλθει στις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να πει ότι «καταστρέφεται και διαλύεται η χώρα», όπως ισχυρίζονται κάποια λαϊκιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν κάποια χώρα κινδυνεύει με «διάλυση», αυτή είναι η Γαλλία.
ΟΛΑ αυτά γίνονται αντιληπτά από την πλειοψηφία των πολιτών που, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην πραγματική οικονομία λόγω της ακρίβειας, συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.