ΤΟ 41% στη Ν.Δ. και το 20% στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε και κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Γκρέμισε τη λανθασμένη θεωρία πως η πραγματική ζωή και κοινωνία έχουν υποκατασταθεί από τα κοινωνικά δίκτυα στο Internet. Πως οι πολίτες «ζουν και αναπνέουν» στο Twitter και στο Facebook.
ΔΕΝ χρειάζονται αφορισμοί. Τα social media έπαιξαν ρόλο στις εκλογές, όπως παίζουν ρόλο στις κάλπες σε όλο τον πλανήτη εδώ και αρκετά χρόνια. Βέβαια, το Instagram και το Tik Tok, τα οποία έχουν και τους περισσότερους χρήστες, δεν έχουν «μολυνθεί» ακόμα από τον «ιό» των κομματικών στρατών, που αποτελείται από πληρωμένα τρολ και φανατικούς οπαδούς.
ΑΛΛΑ, ειδικά όσον αφορά στο Τwitter, που είναι και το πλέον πολιτικοποιημένο και τοξικό κοινωνικό δίκτυο, ναι, τα πράγματα ήρθαν τούμπα… ανάσκελα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει κομματικά πάρα πολύ στο Τwitter. Εβρεχε, έφταιγε ο Μητσοτάκης. Εβγαζε ήλιο, έφταιγε ο Μητσοτάκης. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα λοκντάουν; Τον εμβολιασμό; Την ανύπαρκτη «5χρονη Μαρία στον Εβρο»; Την υπόθεση Λιγνάδη; Τον ξεσηκωμό για τον ισοβίτη δολοφόνο Κουφοντίνα; Τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Τα πτυχία των καλλιτεχνών; Την ακρίβεια;
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΚΑΘΕ μέρα και ένα «χάσταγκ», κάθε ώρα και δεκάδες χιλιάδες μπινελίκια, από ανώνυμους στρατευμένους χούλιγκαν των πληκτρολογίων. Με βασικό σύνθημα το «#Μητσοτάκη_γ…», που κόλλαγε σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την τακτική των τραμπιστών κατά του Μπάιντεν και, απλά, μετέφρασε το εμετικό σύνθημα «#fuck_Biden».
ΑΝ κάποιος «ζούσε» στο Τwitter μπορούσε εύκολα να πιστέψει ό,τι «σανό» πωλούσαν οι κομματικοί χούλιγκαν. Σαν η Ελλάδα να βίωνε μια «χούντα», σαν να υπήρχε ένα «καθεστώς» που κατέλυε τους νόμους και το Σύνταγμα, σαν να ζούσαμε μια «εποχή Πινοσέτ». Και, βέβαια, σε αυτό το εικονικό και «πληρωμένο» σύμπαν θριάμβευε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η πραγματική κοινωνία, όμως, ασχολείται με την πραγματικότητα. Και, η πραγματικότητα διαφέρει από τον ψηφιακό κόσμο. Οι πολίτες θέλουν περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς. Χαμηλότερη φορολογία. Αυξημένες συντάξεις. Κανονικά πανεπιστήμια, όπου δεν κάνουν κουμάντο μπαχαλάκηδες. Επενδύσεις που να απογειώνουν την οικονομία. Ψηφιοποίηση του κράτους. Αξιολόγηση στο Δημόσιο. Και όλα αυτά τα προχωράει βήμα βήμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν ζούμε σε παράδεισο. Υπάρχει η ακρίβεια, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αλλά, και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις και να δώσει λύσεις, που μπορεί να μην εξαφανίζουν «με έναν νόμο και ένα άρθρο» τις δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
ΓΙ’ αυτό και τα πραγματικά δίκτυα της κοινωνίας συνέτριψαν την εικονική πραγματικότητα και τις ψευδαισθήσεις των κοινωνικών δικτύων του ψηφιακού κόσμου.