Τι θα απαντούσε το ChatGPT αν η ερώτηση ήταν τι θα έπρεπε να γίνει για να σωθεί ένα υπέρφορτο σαπιοκάραβο με εκατοντάδες ανθρώπους στοιβαγμένους σαν τσαμπιά στη μέση της Μεσογείου; Προφανώς θα απαντούσε βάσει των νομικών πληροφοριών με τις οποίες θα ήταν φορτωμένο το σύστημά του. Θα σκάναρε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χιλιάδες σελίδες από διεθνείς συμβάσεις και από το Δίκαιο της Θάλασσας και θα έδινε μια ακαδημαϊκή απάντηση περί κανονισμών. Για να λάβουμε πιο συγκεκριμένη απάντηση, θα έπρεπε να του δώσουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Οπως ότι έπλεε σε διεθνή ύδατα αλλά σε ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, ότι είχαν φθάσει δίπλα του σκάφη του Λιμενικού, ότι είχαν δεσμευτεί παραπλέοντα πλοία και ότι είχαν ενημερωθεί οι ιταλικές Αρχές και η Frontex.
Θα έπρεπε επίσης το ChatGPT να γνωρίζει το χρόνο με ακρίβεια δευτερολέπτου και το σημείο πλεύσης με ακρίβεια μοίρας. Θα έπρεπε να ξέρει ότι το σκάφος δεν εξέπεμψε ποτέ SOS, ότι στις επανειλημμένες επικοινωνίες με τις ελληνικές Αρχές οι αδίστακτοι διακινητές αρνούνταν κάθε βοήθεια και ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο κατάστρωμα και στα αμπάρια ήταν πεινασμένοι, φοβισμένοι και σε κατάσταση σοκ.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να κάνει μια αστραπιαία εκτίμηση των συνθηκών, συνυπολογίζοντας τις καιρικές συνθήκες, την πιθανότητα απότομης και ανεξέλεγκτης μετατόπισης του φορτίου, την ανυπαρξία σωσιβίων και σωστικών λέμβων, τη μηχανική κατάσταση και την τυπολογία του σκάφους, τη δυνατότητα μεταφοράς αληθινών πληροφοριών και οδηγιών στους επιβάτες ώστε να παραμείνουν ψύχραιμοι, όπως και τον ακριβή αριθμό των πλοίων και των εναέριων μέσων διάσωσης που παρέμεναν σε απόσταση ασφαλείας έτοιμα να συνδράμουν.
Μετά, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε πολλά επιμέρους. Ποιες θα ήταν οι πιθανότητες να σωθούν όλοι οι επιβάτες αν αποφασιζόταν μια παρέμβαση χωρίς τη συναίνεση των διακινητών που είχαν τον απόλυτο έλεγχο του σκάφους; Μήπως από τον πανικό η ξαφνική μετατόπιση του ανθρώπινου φορτίου οδηγούσε πιο γρήγορα στο ναυάγιο; Μήπως δεν θα σωζόταν κανένας; Ποιες ήταν οι επιλογές που υπήρχαν; Και ποια η ασφαλέστερη;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μερικά από τα δεκάδες που έπρεπε να επεξεργαστούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης οι ήρωες του Λιμενικού. Το έκαναν και κατάφεραν να σώσουν 104 ανθρώπους. Αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται λίγο πιο απλά. «Δηλαδή θέλετε να μας πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει στη θάλασσα υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης;», είπε αγανακτισμένος στον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά. Ελα όμως που δεν του είπε αυτό ο υπουργός. Αλλά αυτό κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόσο μπορούσε να καταλάβει.