Πρέσπες. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προέβλεπε ότι η Συμφωνία με τους γείτονες θα οδηγούσε στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Ποντάριζαν πολλοί τότε ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τα Σκόπια θα δημιουργούσαν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Τελικώς το κόμμα συντεταγμένα καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε έως και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα και προειδοποίησε ότι από τη στιγμή που το κείμενο ψηφισθεί από τη Βουλή δεν αλλάζει.
Η προσπάθεια συνεχίσθηκε με τη Νοβάρτις, όταν 10 κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση «Σαμαροβενιζέλου» κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, με βάση τις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων. Παρεμπιπτόντως δίκιο έχει ο Αντώνης Σαμαράς που αποκάλεσε «έλλειμμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης» το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες παραμένουν ακόμη ανώνυμοι. Τώρα η προσπάθεια επαναλαμβάνεται με τις υποκλοπές, ενώ στο μεταξύ οι «ανησυχούντες» για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη στήριξη που παρέχουν οι βουλευτές του κόμματος στην ηγεσία και στο θέμα των παρακολουθήσεων.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Και στην εκδήλωση για το Ιδρυμα «Αντώνης Σαμαράς» το κλίμα ενότητας ήταν διάχυτο, στα δύσκολα η παράταξη συσπειρώνεται και αυτό τρομάζει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του πίστωσε θετικά στοιχεία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε και την κριτική του, όπως οφείλει και μπορεί εκ της θέσεώς του. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν ισορροπίες, το ενωτικό κλείσιμο της ομιλίας Σαμαρά για κοινή μάχη στις εθνικές κάλπες επισφράγισε το κλίμα συσπείρωσης. Μέσα από τις δυσκολίες η παράταξη, τη δεξιά πτέρυγα της οποίας κάλυψε πλήρως χθες ο κ. Σαμαράς, βρίσκει βηματισμό και αντιμετωπίζει τις τρικλοποδιές που βάζουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Ο Μητσοτάκης έχει πετύχει τη διεύρυνση και ανανέωση της παράταξης, η ενότητα δεν απειλείται από «σκιάχτρα» και ευσεβείς πόθους ορισμένων, που έχουν μπερδέψει τον ίσκιο με το ανάστημά τους.
Η διαπλοκή και ο Ποινικός Κώδικας
Η συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές ανέδειξε μεταξύ άλλων τη σκανδαλώδη επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο Μητσοτάκης είπε ότι για αυτή την απόφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ κάποτε θα απολογηθεί, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέμεινε στην εξουσία μία εβδομάδα μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και κράτησε τη Βουλή ανοικτή για να νομοθετήσει την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. «Ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ με τους ολιγάρχες ήταν οι αλλαγές στον Κώδικα» σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, και κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ότι με τις νέες διατάξεις η δωροδοκία έγινε πλημμέλημα όπως, επίσης, και το αδίκημα των υποκλοπών.