Τα παλιά χρόνια τέτοιες τραγωδίες ήταν σπάνιες. ομως συμβαίνουν όλο και συχνότερα από τη δεκαετία του 1990 και μετά, όταν οι ειδικοί της οδικής ασφάλειας συμβούλευσαν τους γονείς να μετακινήσουν τα μωρά τους σε ειδικό χώρο στο πίσω κάθισμα, για να τα προστατεύσουν από αερόσακους και μετωπικές συγκρούσεις. Να όμως που κάποιοι τα ξεχνάνε εκεί όταν βγαίνουν από το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα οι ευαίσθητοι οργανισμοί να εκτίθενται σε θανατηφόρες θερμοκρασίες.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Σχετική έρευνα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors διαπίστωσε ότι ένα Ι.Χ. παρκαρισμένο στον ήλιο σε εξωτερική θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου φτάνει στο εσωτερικό του τους 50 βαθμούς ύστερα από 20 λεπτά και πάνω από 65,5 ύστερα από 40. Ενα ανοιχτό παράθυρο δεν ωφελεί σε τίποτα.
Με το ζήτημα ασχολείται εκτενώς από το 2004 ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδα, δρ Ντέιβιντ Ντάιαμοντ, που καθιέρωσε διεθνώς τον όρο Σύνδρομο του Ξεχασμένου Bρέφους (Forgotten Baby Syndrom/ FBS). Δυστυχώς, αυτή η ανείπωτη τραγωδία θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε από εμάς, μέσω ενός μηχανισμού που εξηγεί παρακάτω: «Ο γονιός μπορεί να ‘ξεχάσει’ την ύπαρξη του παιδιού τις μέρες που ξεφεύγει από την καθημερινή του ρουτίνα και συνεχίζει να ενεργεί μηχανικά, ιδίως όταν είναι άυπνος ή στρεσαρισμένος. Τότε στην κυριολεξία τον προδίδει η προοπτική του μνήμη και η σκέψη του μπαίνει στον αυτόματο πιλότο».
Στις ΗΠΑ, περίπου το 60% των τραγικών γονιών διώκεται ποινικά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ενώ στο Ισραήλ συνήθως απαλλάσσονται, με το σκεπτικό ότι ήδη τιμωρήθηκαν αρκετά με την απώλεια του παιδιού τους. Ισως το κακό να σταματήσει, αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθετήσουν ειδικούς αισθητήρες στο εσωτερικό του οχήματος, που θα συνδέονται με εφαρμογή στο κινητό του γονιού – επισημαίνει άρθρο της η «Jerusalem Post».