«Μαζεύουμε τα συντρίμμια όχι για να χτίσουμε καινούργια σπίτια, αλλά για να φτιάξουμε τάφους και ταφόπλακες. Από τη μια δυστυχία στην άλλη», είπε στο Reuters ο 42χρονος οικοδόμος Τζιχάντ Σαμαλί, την ώρα που έκοβε μέταλλα από το κατεστραμμένο σπιτικό του στο Χαν Γιουνίς. Οι Ισραηλινοί το βομβάρδισαν τον Απρίλιο.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι στη Λωρίδα υπάρχουν πάνω από 42 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων, βάζοντας μισογκρεμισμένα και ισοπεδωμένα κτίρια μαζί. Κατά τον διεθνή οργανισμό, η ποσότητα είναι 14πλάσια από τα ερείπια των κατά καιρούς ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα το διάστημα 2008-2023. Ή 5πλάσια και βάλε από τα ερείπια της Μοσούλης στο τέλος της επικής μάχης του 2016-17, όταν οι Κούρδοι και ο ιρακινός στρατός την ανακατέλαβαν από τον ISIS. Αν στοιβάζονταν σε σωρό, τα κατεστραμμένα υλικά της Γάζας ύστερα από έναν χρόνο πολέμου θα χωρούσαν 11 φορές στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Μαθηματικά της φρίκης σε μέρη όπου άνθισαν κάποτε η άλγεβρα, η γεωμετρία, η αστρονομία, η μηχανική.
Αν και ο πόλεμος απέχει από το τέλος του, ο ΟΗΕ εκπόνησε σε συνεργασία με τις τοπικές παλαιστινιακές αρχές ένα πρόγραμμα απομάκρυνσης των ερειπίων από τους δρόμους της προσφυγούπολης Χαν Γιουνίς και του Ντεΐρ Ελ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δεν εξέφρασε σε γενικές γραμμές αντίρρηση, δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ. Χωρίς να δεσμεύεται βέβαια ότι δεν θα προκαλέσει περισσότερα ερείπια – τουναντίον.