Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ έχει μια πρωτογενή, πιθανώς και πρωτόγονη, προσέγγιση σε πολλά και σοβαρά θέματα που όχι μόνο αγνοεί, αλλά η έπαρση που τον τυλίγει, του απαγορεύει να εκπαιδευτεί και να μάθει. Το κακό με αυτόν τον άνθρωπο ξεκινά από πολύ πιο πριν. Από την ώρα που έπεισε τον ίδιο τον εαυτό του ή αφέθηκε να πειστεί ότι μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Σε όλους μας έχει τύχει να κάνουμε λάθος επαγγελματικές επιλογές, ιδίως σε περιόδους που το ευρύτερο περιβάλλον μοιάζει με κινούμενη άμμο. Λογικό και ανθρώπινο. Αλλά η εμμονή στο γεγονός ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά, όταν γύρω μας τίποτα δεν μας πείθει γι’ αυτό, έχει ένα όριο. Αυτό το όριο -για τον καθένα μας- ρυθμίζεται από διάφορες συνιστώσες και ιδιότητες της προσωπικότητάς του. Μία, όμως, είναι αυτή που παίρνει την τελική απόφαση: ο αυτοσεβασμός.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εκδοχή του εμφυλίου, όμως, και όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα δεν ήρθαν από το πουθενά. Ηταν αναμενόμενα για ένα κόμμα που από την ίδρυσή του και μετά -στη φάση προετοιμασίας του για να διεκδικήσει την κυβέρνηση, ακόμα και όταν το πέτυχε- στήριξε τη ρητορική και την καθημερινή του πρακτική στην εμφυλιοπολεμική σημειολογία και στην πολεμική διατήρηση των διαχωριστικών γραμμών, και με μεθόδους τις οποίες η ελληνική κοινωνία είχε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να αφήσει πίσω και να της καταχωρίσει ως ιστορικό παρελθόν. Οταν, ουσιαστικά, δεν επιθυμείς να κυβερνήσεις, αλλά να εκδικηθείς, γιατί δεν κυβερνούσες, ή όλους όσοι είχαν κυβερνήσει στο παρελθόν, παίρνοντας το «αίμα σου πίσω», τότε είναι απλώς θέμα χρόνου να ξυπνήσουν τα φαντάσματα του εμφυλίου και από τα δικά σου μπαούλα.
ΕΜΦΥΛΙΟΝ έδωκας, εμφύλιον θα λάβεις… λέει η Ιστορία. Η οποία δεν κάνει ποτέ λάθος. Η μοιραία για τον τόπο και τη Δημοκρατία απουσία αντιπολίτευσης δεν λύνει τα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, όπως λαθεμένα πιστεύουν πολλοί. Το αντίθετο μάλιστα. Κανείς δεν ξέρει, λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρός του καταφέρουν να σταθούν στο πολιτικό σκηνικό με όρους που θα υπαγορεύονται από τον αυτοσεβασμό τους. Η σημερινή κατάσταση δεν κάνει τίποτα περισσότερο -και τίποτα λιγότερο- από το να επιβεβαιώνει την Ιστορία…