Προχθές, στην Καβάλα κατέπεσε μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ, (και πάλι) ουκρανικών συμφερόντων, το οποίο εκτελούσε την πτήση Νις (Σερβία) – Αμμάν (Ιορδανία), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλα τα μέλη του πληρώματος. Στις δυόμισι δεκαετίες που μεσολάβησαν ανάμεσα στα δύο τραγικά και τρομακτικά αεροπορικά δυστυχήματα, η χώρα πρόλαβε να διδαχθεί από τα λάθη της και να βελτιωθεί σημαντικά στον τρόπο της διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.
Ο επαγγελματισμός και ο συνολικός τρόπος που το ελληνικό κράτος διαχειρίστηκε το δυστύχημα στην Καβάλα ήταν εντυπωσιακοί και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες χώρες.
Σκάκι για τρεις
Ολες οι εμπλεκόμενες αρχές (και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν λίγες) όχι μόνο συνεργάστηκαν και συντονίστηκαν άψογα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αλληλοβοηθήθηκαν. Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας, υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Εσωτερικών, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες λειτούργησαν άψογα και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ακόμη και στην «καρδιά» του καλοκαιριού.
Τα όποια λάθη και αρρυθμίες μεταξύ των Αρχών είχαν εντοπιστεί στην περίπτωση του Γιάκοβλεφ το 1997 αποδείχθηκε ότι διορθώθηκαν και στην πτώση του Αντόνοφ το κράτος λειτούργησε σαν μία καλοσυντηρημένη μηχανή. Μόνο με την ενημέρωση ότι το μοιραίο Αντόνοφ μετέφερε «επικίνδυνο φορτίο» σήμανε συναγερμός στις Αρχές, με αποτέλεσμα να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα. Η εντολή απομάκρυνσης όλων των σωστικών συνεργείων, τα μέλη των οποίων έφτασαν σε χρόνο-ρεκόρ στο σημείο της συντριβής απέδειξε τόσο τον επαγγελματισμό των Αρχών όσο και το γεγονός ότι τα σενάρια που εκπονούνται δεν μένουν στα χαρτιά και υλοποιούνται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.
Το κράτος βρέθηκε να λειτουργεί άψογα και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους αναμίχθηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα στην υπόθεση. Η εικόνα της Ελλάδας στον τρόπο διαχείρισης της τραγωδίας παραπέμπει σε μια χώρα που είναι καλά οργανωμένη, έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές, έχει εκπονήσει σενάρια καταστροφών και δυστυχημάτων τα οποία ξέρει να υλοποιεί και ότι νοιάζεται για τους πολίτες της. Δηλαδή, μία καθαρά ευρωπαϊκή χώρα, η οποία γνωρίζει ποια είναι, την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες της, είναι καλά προετοιμασμένη και ξέρει να υλοποιεί με ασφάλεια τέτοιες επιχειρήσεις. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τραγωδίας θα διερευνηθεί, όπως άλλωστε και το τι πήγε στραβά στη μοιραία πτήση.
Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, έτοιμη να διαχειριστεί δύσκολες και τραγικές καταστάσεις…