Για αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων που αγκαλιάζει με σχέδιο και όραμα τους δήμους Αγράφων, Ευρυτανίας, Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας και Αργιθέας Καρδίτσας. Η πρωθυπουργική επίσκεψη στις περιοχές αυτές δεν ήταν κενή περιεχομένου, δεν ήταν μια «θεσμική βόλτα» αλλά είχε ουσία και χειροπιαστές ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 90 εκατομμύρια ευρώ και θα στοχεύσει στη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας και για επενδύσεις στις περιοχές αυτές και κατ’ επέκταση και στις όμορες. Καλύπτει τους τρεις δήμους των Αγράφων και δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) και αφορά σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους και 200 οικισμούς. Οι δράσεις δεν θα είναι αποσπασματικές και τυχαίες αλλά πολύ συγκεκριμένες, όπως για παράδειγμα δρόμοι, αντιπλημμυρικά έργα, ενεργειακή εξοικονόμηση, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.ά.
Μένει ώσπου να φύγει…
Και μάλιστα οι δράσεις αυτές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο μοναδικό τοπίο της περιοχής, αφού ξεκαθαρίστηκε ρητά η ένταξη των ορεινών όγκων των δυτικών και νότιων Αγράφων στα «Απάτητα Βουνά», που θέτει σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τα Αγραφα και την σπάνια βιοποικιλότητα της Πίνδου.
Στο διά ταύτα; Πριν από μερικούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Μαξίμου με 33 δημάρχους ορεινών δήμων και είχε δεσμευτεί για το σχεδιασμό για πρώτη φορά μιας εθνικής στρατηγικής για την ορεινότητα. Τότε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, του είχε πει ότι οι μισοί από τους 33 δήμους που βρίσκονται σε αυτή τη συνάντηση, σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχουν λόγω πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Τώρα έχει κάθε λόγο να χαίρεται που θα διαψευστεί, αφού «εκείνο το κερί που έδειχνε ότι πάει να σβήσει, τώρα ανάβει ξανά».