Πριν από λίγα χρόνια, όταν η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός των F-35 και είχε πληρώσει προκαταβολές για την προμήθειά τους, οι ίδιοι παράγοντες ξιφουλκούσαν κατά της κυβέρνησης ότι χάνει τη μάχη της ισχύος στους αιθέρες και πως αλλάζουν οι ισορροπίες σε βάρος της Ελλάδας.
Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος λογικής. Τα F-35 είναι περίπου «άχρηστα» όταν τα προμηθεύεται η Ελλάδα, αλλά «μηχανές θανάτου» που μας απειλούν όταν τα είχε παραγγείλει η Τουρκία.
Τουλάχιστον θα κατάλαβε ο Κασσελάκης ότι το δείπνο του πρωθυπουργού στα Χανιά προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δεν είχε ως αντικείμενο να βλέπουν PowerPoints, όπως συνέβη στην κομματική σύναξη των Σπετσών, αλλά ήταν μέρος μιας στρατηγικής για την αμυντική και διπλωματική μας ενίσχυση.
Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει περίπου αφωνία για τα F-35, μόνο ο ναύαρχος Αποστολάκης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σήμερα για ενημέρωση στο υπουργείο Αμυνας και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των δικών τους F-16, περί μη χρήσης των μαχητικών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κάτι τέτοια ψέλλιζαν και για την ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία, που συνέβαλε αποφασιστικά στο να περιορισθούν οι προκλήσεις από την πλευρά της Αγκυρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί Τσίπρα τότε, δεν είχε ψηφίσει την αμυντική συνεργασία μας με τη Γαλλία, που αποτελούσε ζητούμενο από τη δεκαετία του ΄70, λέγοντας πως με τη συμφωνία θα στείλουμε στρατιώτες στην υποσαχάρια ζώνη του Σαχέλ και θα γυρίσουν με τη γαλανόλευκη στα φέρετρα. Απίστευτες επινοήσεις για να μην ψηφίσουν μία συμφωνία που όριζε ότι σε περίπτωση ξένης επέμβασης σε ελληνικό έδαφος, η Γαλλία θα έστελνε στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό της Αθήνας.
Η ουσία είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει πετύχει τη διπλωματική και αμυντική αναβάθμιση της χώρας με τις συμφωνίες που συνήψε με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι γκρίνιες της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν για τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Ελλάδας θα έπρεπε να είχαν ερμηνευθεί κατάλληλα και από τα εγχώρια κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, από το αντιμητσοτακικό μένος που το διακρίνει, αδυνατεί να σταθμίσει έστω και στοιχειωδώς τα γεγονότα. Κρίνει ακριβά τα F-35, μάλλον δεν έχουν όλοι τις διαπραγματευτικές «ικανότητες» των στελεχών του, όπως συνέβαινε με τις κυβερνήσεις Σημίτη. Στην ίδια ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, «που έρχονται σε συνέχεια της επιτυχίας του στο ανατολίτικο παζάρι σχετικά με τα F-16». Δηλαδή αυτό κατάλαβαν στη Χαριλάου Τρικούπη;
Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήταν μια σπασμωδική αντίδρασή του για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ για τα F-35;
Και πού βλέπουν την επιτυχία της Αγκυρας; Οτι παίρνει υπόσχεση για τα F-16 όταν ήταν συμπαραγωγός με τις ΗΠΑ για τα F-35 έχοντας πληρώσει προκαταβολές και αποκλείσθηκε από την προμήθειά τους;
Σε ορισμένα ζητήματα, ιδίως στα εθνικά, η ρουτίνα της αντιπολιτευτικής κριτικής είναι αχρείαστη.
ΥΓ.: Εκεί που ορισμένοι έβλεπαν φθορά της Ν.Δ. για τη ρύθμιση των ομόφυλων ζευγαριών, τώρα στέκονται αμήχανα απέναντι στην κίνηση-ματ για τα F-35 που αποτυπώνει τον πατριωτικό χαρακτήρα της κεντροδεξιάς παράταξης.