Εκατοντάδες ακροδεξιοί, αφιονισμένοι από τα social media, τα έσπασαν με αφορμή τη δολοφονική απόπειρα κατά μικρών παιδιών, από δράστη με ασαφή εθνική ταυτότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον εξουδετέρωσε ένας Βραζιλιάνος ντελιβεράς, που έγινε εν μια νυκτί εθνικός ήρωας του Εϊρε.
Η Ιρλανδία δεν έχει (ακόμη) ακροδεξιό κόμμα. Ομως η μεταναστευτική έκρηξη των τελευταίων μηνών, κυρίως από Ουκρανούς -που έχει φτάσει τη χώρα στα όριά της, σύμφωνα με την ομολογία του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ- εργαλειοποιήθηκε από περιθωριακές ομάδες με πρόσχημα «κάποια απολύτως υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Κατά τον Αϊόφι Γκάλαχερ, αναλυτή του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου, η Ιρλανδία βιώνει αυτή τη στιγμή ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στεγαστικής κρίσης και ελλιπούς πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε Παιδεία, Υγεία και υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι επειδή πολλοί Ιρλανδοί έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό (ιδίως στα χρόνια του Μνημονίου) η Υγεία και άλλες βασικές υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ξένους. Το 40% των γιατρών της Ιρλανδίας έχει πτυχίο από άλλη χώρα, γι΄ αυτό και περισσότεροι Ιρλανδοί νιώθουν άνετα με τους μετανάστες.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Ωστόσο ύστερα από τα επεισόδια της Πέμπτης, ο υπουργός Εμπορίου, Σάιμον Κόβενι, σημείωσε ότι «πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες του κόσμου». Αποκάλυψε στους «Financial Times» ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταφέρει μακριά από τα ξενοδοχεία των πόλεων όσους περιμένουν να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο, ομολογώντας, ότι τα περιθώρια να υποδεχτεί η χώρα περισσότερους στενεύουν.
Στο δωδεκάμηνο ως τον Απρίλιο του 2023 οι αφίξεις έσπασαν ρεκόρ,141.600 άτομα. Επιπλέον, η κοσμοπολίτικη, τεχνολογικά ανεπτυγμένη και εσχάτως απελευθερωμένη από τον καθολικό συντηρητισμό της, Ιρλανδία, είδε στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα τους ξένους κατοίκους της να διπλασιάζονται, φτάνοντας το 20% του πληθυσμού. Τέτοιες δομικές αλλαγές πάντα προκαλούν αντιδράσεις.